Scapă de CATARACTA cu ajutorul VINULUI roșu sunt de părere cercetătorii britanici


Oamenii care consumă până la 14 unități de alcool pe săptămână au șanse mai mici de a dezvolta cataractă, mai ales dacă beau vin roșu, a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii britanici.

Antioxidanții găsiți în vin ar putea ajuta la explicarea de ce băutorii moderate prezintă un risc cu până la 23% mai mic de a fi supus operației de cataractă decât persoanele care evită alcoolul, cred cercetătorii.

Cataracta este o boală a ochiului care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui. care reprezintă o cauză majoră a afectării vederii și a orbirii, în special la persoanele în vârstă. 

Eliminare cataractei printr-o procedură medicală este cea mai obișnuită intervenție chirurgicală efectuată de NHS, care efectuează aproximativ 450.000 de astfel de operații pe an în Anglia.


Cercetători din spitalul de oftalmologie Moorfields din Londra și ai Institutului de oftalmologie al University College London au studiat istoricul medical și al stilului de viață a 492.549 de participanți, din în Marea Britanie, la Biobancă, fie înregistrările de la Epic-Norfolk privind  despre sănătatea oamenilor, efectuate de-a lungul mai multor decenii.

Ei au descoperit că persoanele care au băut în maxim 14 unități pe săptămână recomandate de guvern - echivalând cu aproximativ șase pahare și jumătate - erau mai puțin susceptibile de a fi operați pentru cataractă. 

Riscul a fost mai mic în rândul consumatorilor de vin decât cei care consumau bere sau băuturi spirtoase. 

În studiul Epic-Norfolk, cei care au băut vin de cel puțin cinci ori pe săptămână au fost cu 23% mai puțin predispuși la dezvoltarea cataractei decât cei care nu au băut, în timp ce cei din studiul Biobank din Marea Britanie au fost cu 14% mai puțini.

Dezvoltarea cataractei se poate datora deteriorării treptate cauzate de stresul oxidativ în timpul îmbătrânirii. Faptul că descoperirile noastre au fost deosebit de evidente la consumatorii de vin poate sugera un rol protector al antioxidanților polifenolici, care sunt deosebit de abundenți în vinul roșu ”, a declarat dr. Sharon Chua, primul autor al descoperirilor, care au fost publicate în revista de specialitate Ophthalmology.

Autorii au subliniat totuși că, deși părea să existe o asociere strânsă între consumul moderat de alcool și cataractă, aceștia nu au găsit o legătură cauzală definitivă.

MAI POTI CITI