WIKI PAVOR nocturn aka Teroare nocturna la copii forum cauze, simptome şi tratamente

Sumar articol: Pavor nocturn tratament homeopat, Teroare nocturna la copii forum, Ce este pavor nocturn, Pavor nocturn forum remedii.

Cauzele pavorului nocturn


Cauzele terorii nocturne nu se cunosc și studiile privind mecanismele prin care aceasta se produce sunt în faze destul de incipiente, iar rezultatele, nesatisfăcătoare.

pavor nocturn wiki forum medical


S-au observat însă anumiți factori care cresc riscul ca un copil să dezvolte această tulburare de somn numită pavor nocturn:

➤ Prezența unor tulburări de neurodezvoltare – ADHD, tulburări de spectru autist
➤ Prezența unor simptome de anxietate
➤ Medicație care are drept efect prelungirea somnului profund
➤ Mediu de somn zgomotos
➤ Somn insuficient

Debutul terorii nocturne este de obicei înaintea vârstei de 5 ani, când somnul profund cu unde lente numerose este mai prelungit. 

Episoadele de pavor nocturn scad în frecvență odată cu creșterea în vârstă și după pubertate, arhitectura somnului este apropiată de cea a adultului și pavorului nocturn este o excepție.

Pavorul nocturn este mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani și mult mai puțin frecvent după aceea. Poate exista un istoric familial de pavor nocturn. Acesta poate să apară și la adulți, mai ales atunci când aceștia trec prin perioade de stres major sau consumă alcool în exces.

Simptomele principale ale pavorului nocturn


Pavorul nocturn este numit și teroarea nocturnă datorită caracteristicii sale cea mai marcată: debutează, de obicei, printr-un țipăt prelungit de aparentă spaimă. 

După acest prim eveniment, copilul pare treaz (dar nu este, de fapt) și plânge zgomotos. În această etapă pot apărea și vocalizări (cuvinte inteligibile sau doar sunete și țipete) și activitate motorie (inclusiv ridicat din pat, deschiderea ochilor). 

De obicei, plânsul este inconsolabil, până când episodul se încheie. Episodul se finalizează prin trezirea completă sau adormirea la loc. Spre diferență de coșmaruri, copilul nu își amintește evenimentul în ziua următoare.

Pavorul nocturn apare în fazele profunde ale somnului și mai frecvent în prima jumătate a nopții (cel mai comun, în primele 3 ore de la adormire). Durata unui episod este sub 15 minute pentru majoritatea copiilor.  

Tratamente ale pavorului nocturn


Nu există un tratament actual pentru pavorul nocturn, însă iată ce pot face părinții în cazul în care copii lor suferă de teroare nocturnă:

👉 Să aibă grijă, pe cât posibil, ca micuțul să nu fie stresat.
👉 Să creeze o rutină de culcare simplă și relaxantă.
👉 Să se asigure că timpul de odihnă al copilului nu este prea scurt.
👉 Să nu lase copilul să stea treaz până la ore prea înaintate.

În cazul în care copilul se confruntă cu un episod de pavor nocturn la aceeași oră în fiecare seară, poți încerca să-l trezești cu aproximativ 15-30 de minute înainte pentru a vedea dacă acest lucru ajută la prevenirea pavorului.

Teroarea nocturnă este un eveniment benign pentru copil și nu s-au descoperit consecințe negative pe termen lung în dezvoltarea sa fizică sau psihică. 

Consecințele nedorite au de-a face fie cu riscul fizic în timpul episodului, dacă acesta este însoțit de mișcare: de exemplu, risc de cădere din pat sau rănire.


MAI POTI CITI