Cele mai bune legume italienești pentru slabit: Feniculul, Radicchio și Anghinarea

Să ne facem o părere despre cele mai bune legume care vin din Italia (este drept acum cultivate în toată lumea) care pot fi introduse cu succes în dietele de slăbit datorită calităților lor nutritive, a aportului caloric mic și a multitudinii de antioxidanți.

1) Radicchio o legumă indicată în curele de slăbire

Este o legumă-frunză, numită și „cicoare italiană”. Aspectul e specific: are frunze roșii sau purpurii, cu zone albe și are un gust amărui și iute, care se combină perfect cu carnea la grătar. 

Încă din vechime, radicchio era folosită ca plantă medicinală, ca soluție pentru purificarea sângelui și pentru insomnie. 

Chiar dacă, astăzi, astfel de întrebuințări ar putea părea nemotivate, radicchio rămâne o plantă valoroasă nutritiv, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. 

Radicchio este o legumă plină de fitonutrienți antioxidanți de calitate (mai ales polifenoli și luteină), are puține calorii și reprezintă o sursă nemaipomenită ă de seleniu, fosfor, potasiu, calciu, vitamine din complexul B și alte vitamine (C, A, K, E). 

wiki pareri legume italienesti pentru diete de slabire

Principiul amar (lactucopicrină) are efect analgezic și sedativ. Fibrele asigură sațietatea și fac ca planta să fie indicată în curele de slăbire.

Radicchio promovează formarea de bilă, asigurând astfel o digestie sănătoasă și o eliminare corespunzătoare a colesterolului din organism.

2) Anghinarea are un aport caloric de doar 47 kcal excelent pentru regimurile de slăbire

Este o plantă atât de frumoasă, încât ai vrea să o folosești doar în scop decorativ. Partea comestibilă chiar este bobocul unei flori, de formă globulară și de culori care variază de la verde la violet-purpuriu. 

Anghinarea e o legumă cu adevărat hipocalorică, având doar 47 kcal la 100 g. 

Conține un nivel ridicat de fibre alimentare care asigură profilaxia constipației, sănătatea intestinului și scad absorbția colesterolului. 

Mai mult, în anghinare există principii amare care au dovedit, în studii științifice, că pot inhiba sinteza colesterolului și pot crește excreția sa biliara. 

În anghinarea proaspătă găsim niveluri ridicate de acid folic, vitamina C și vitamina K. Anghinarea este o sursă de antioxidanți − silimarină, acid cafeic și acid ferulic − care luptă eficient împotriva stresului oxidativ.

Puterea antioxidantă de ansamblu a anghinarei (măsurată de indicatorul ORAC) este foarte mare. Anghinarea are și mici cantități de beta-caroten, luteină și zeaxantină. Se adauga elemente minerale: potasiu, calciu, fier, mangan și fosfor.

3) Feniculul o legumă italiană bogat în antioxidanți

Este o plantă crocantă, cu gust dulce-acrișor, care dă savoare multor feluri mediteraneene. 

Feniculul este alcătuit dintr-un bulb alb sau verde deschis, din care pornesc o serie de tulpini comestibile, cu frunze și flori cu semințe. 

Toate părțile feniculului sunt comestibile, de la bulb și tulpini la frunze și semințe. 

Feniculul aparține familiei umbeliferelor, ceea ce îl face înrudit cu morcovul, pătrunjelul, mărarul și coriandrul. 

Feniculul conține o combinație particulară de fitonutrienți puternic antioxidanți. 

Studiile clinice au arătat că puterea antioxidantă a feniculului este similară cu a unor antioxidanți sintetici extrem de potenți, dar destul de toxici, cum este BHA. 

Feniculul conține și vitamina C, fibre, folați și potasiu, calciu, magneziu, fier, niacină etc.


MAI POTI CITI