SELENIU natural păreri forumuri, proprietăți și beneficii, administrare și contraindicații

SELENIUL este unul dintre mineralele care beneficiază de păreri pozitive pe forumurile de remedii naturale, el fiind apreciat din prisma beneficiilor pe care le aduce pentru organismul și sănătatea tiroidei.

Adevarul despre seleniu, lipsa de seleniu simptome, doza maxima de seleniu, alimente bogate in seleniu
seleniu slăbește,  sunt doar câteva dintre căutările cele mai des întâlnite pe forumuri, ceea ce arată gradul de mare de interes manifestat.

Ce este și pentru ce se utilizează SELENIUL


Seleniul se află in majoritatea țesuturilor corpului, dar exista cantități mai mari de seleniu în rinichi, ficat, splina si pancreas. 

Seleniul este vital pentru mobilitatea spermatozoizilor, de aceea sporește șansele de concepere si are efect pozitiv asupra fertilității masculine. 

Deficitul de seleniu este asociat cu boli cardiovasculare si alte afecțiuni care produc inflamație in corp.

seleniu beneficii slabire tiroida surse administrare contraindicatii

Persoanele sănătoase nu se confrunta cu deficit de seleniu. Unii oameni care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi infecția cu HIV, boala Crohn si alte tulburări care afectează absorbția nutrientilor, pot dezvolta deficit de seleniu.

SELENIU BENEFICII

• Seleniul întărește sistemul imunitar

Persoanele care au un nivel mare de seleniu in sânge au un răspuns imun îmbunătățit. In același timp, deficitul de seleniu afectează funcționarea celulelor imune, lucru care generează, automat, un raspuns imun mai lent.

In plus, studiile au demonstrat ca deficitul de seleniu poate provoca un risc crescut de deces si progresie a bolii la persoanele care suferă de infecții cu HIV, in timp ce suplimentele cu seleniu îmbunătățesc simptomele pentru acești pacienți.

De asemenea, persoanele care suferă de gripa, tuberculoza si hepatita C isi pot intari sistemul imunitar cu ajutorul suplimentelor cu seleniu.

• Seleniul nutrient esențial pentru glanda tiroidă

Pentru a funcționa bine, tiroida are nevoie si de seleniu. De fapt, țesuturile glandei tiroide conțin mai mult seleniu decât orice alt organ din corpul uman. 

Acest mineral puternic protejează tiroida de stresul oxidativ si susține procesul de producere a hormonilor tiroidieni. 

Este vital ca tiroida sa funcționeze sănătos, deoarece aceasta glanda reglează metabolismul si controlează creșterea si dezvoltarea.

Persoanele cu deficit de seleniu pot dezvolta afecțiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida.

• Seleniul remediu natural contra bolilor cardiace

Inima poate fi menținută sănătoasa cu ajutorul alimentației bogate in seleniu, deoarece nivelurile scăzute de seleniu se pare ca pot creste riscul de apariție a afecțiunilor cardiace.

De asemenea, seleniul poate reduce markerii inflamatori din corp - unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile cardiace. In plus, seleniul creste nivelul de glutation peroxidaza (GPx), un puternic antioxidant. 

Stresul oxidativ si inflamația din organism pot cauza ateroscleroza, o problema care poate produce afecțiuni periculoase, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord si bolile cardiace.

• Seleniul reduce semnificativ simptomelor astmului

Astmul poate fi cauzat de niveluri mari de stres oxidativ și inflamație în organism. Datorita capacității seleniului de a reduce inflamația, unele studii sugerează ca acest mineral poate ajuta la reducerea simptomelor de astm.

Conform cercetărilor, persoanele care suferă de astm au mai putin seleniu în sânge decât in mod normal. Se pare ca pacienții astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu în sânge au o funcție pulmonara mai buna decât cei cu niveluri mai mici.

Simptomele de astm poate fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor cu seleniu. De exemplu, in urma unui studiu, s-a observat ca persoanele cu astm bronșic care au administrat 200 mcg de seleniu pe zi au luat mai putini corticosteroizi care combat simptomele astmului.

• Seleniu mineral benefic în diabet

S-a observat ca un aport optim de seleniu reduce din complicațiile date de diabet precum neuropatia, retinopatia si cataracta. 

Efectul benefic ale seleniului în combaterea complicațiilor diabetului se explica prin faptul ca seleniul suplinește deficitul de insulina din corp.

Seleniu surse și mod de administrare


Iată câteva surse naturale de seleniu:

- nucile de Brazilia: 174% din valorea nutritionala de referinta (VNR) intr-o singura nuca (5 grame)

- stridiile: 238% din VNR in 85 grame

- sardinele: 46% din VNR in 4 sardine (48 grame)

- semințele de floarea-soarelui: 27% din VNR in 28 grame

- pieptul de pui: 12% din VNR in 4 fasii (84 grame)

- ciupercile Shiitake: 10% din VNR intr-o cana (97 grame)

- halibutul: 171% din VNR in 6 gr

- tonul cu aripioare galbene: 167% din VNR in 85 grame

- ouăle: 56% din VNR in 100 grame

Se recomanda consumul de alimente cu continut mare de vitamina A, C si E deoarece acestea contribuie la biodisponibilitatea seleniului in organism.

Mod de administrare seleniu

Cantitatea de seleniu recomandata a fi consumata zilnic variază in funcție de greutatea corporală și se situează în jurul valorii de 0,8–1 μg seleniu / kilogram greutate corporala. 

Astfel, un adult ar trebui sa consume zilnic aprox. 30–70 µg de seleniu.

Reacții adverse și contraindicații


Consumat in concentrații înalte, seleniu are efecte toxice, fapt pentru care organismul elimina prin urina orice cantitate in exces. 

Dacă dozele mari de seleniu sunt consumate regulat pentru o perioada lunga de timp pot apărea simptome precum căderea parului, afecțiuni hepatice, tulburări nervoase si insuficienta cardiaca.

Cum și de unde cumperi   la cel mai bun preț


Specialiștii recomandă să cumperi din surse de încredere. Farmaciile și plafarurile online reprezintă o variantă bună, dar doar acele farmacii și plafare online care sunt verificate și care oferă servicii profesionale clienților cum sunt farmaciile Dr. MAX.


MAI POTI CITI