INSOMNIA și COFEINĂ. De la ANXIETATE la SOMN insuficient și de proastă calitate.

Noi cercetări medicale au adus noi informații despre legătura dintre consumul excesiv de cofeină și somnul insuficient care poate duce la probleme grave de sănătate.

COFEINA poate avea impact asupra întârzierii apariției somnului dar reduce timpul de somn și odată cu aceasta și eficiența și nivelurile de satisfacție în activitățile zilnice.

Într-o studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Experimentală: Învățare, Memorie și Cunoaștere, un grup de participanți supuși unei nopți de somn a fost rugat să finalizeze un test de timp de reacție, precum și un test mai complex de „păstrare a locului”, care a necesitat finalizarea unei serii de sarcini într-o anumită ordine, fără a sări sau să repeta pași.

Cercetătorii au observat că cofeina a ajutat în unele cazuri. S-a constatat că privarea de somn a afectat performanța pentru ambele tipuri de sarcini și că administrarea cofeinei i-a ajutat pe oameni să realizeze cu succes sarcina mai ușoară.

wiki cofeina anxietatea si insomnia


Însă cu toate acestea, cofeina a avut un efect redus asupra performanței asupra sarcinii de ”păstrare a locului” pentru majoritatea participanților.

Cofeina vă poate ajuta să rămâneți treaz și să acordați atenție unei sarcini, dar nu ajută la prevenirea erorilor!

Importanța unui somn adecvat este deosebit de relevantă pentru persoanele care deseori trebuie să lucreze ore lungi, cum ar fi medicii și șoferii de camioane. 

Un echilibru stabil între viața profesională și viața personală poate crea rezultate mai bune și mai sigure pentru toți. Înțelegeți nevoile corpului dvs. și încercați să vă odihniți cât mai mult, atunci când este nevoie.

Seși cofeina blochează adenozina, un neurotransmițător responsabil de senzația de oboseală, somnul de calitate oferă mult mai mult.

În timpul somnului profund, țesuturile din corpul tău sunt reparate și creierul tău este curățat de deșeuri.

În timpul somnului REM, se formează conexiuni neuronale și amintirile tale sunt consolidate. Cafeaua sau băuturile energizante nu pot înlocui niciodată ceea ce se întâmplă în timpul somnului profund de calitate.

În unele cazuri, aportul de cofeină duce la oboseală și somnolență. Acest lucru este legat de acumularea uneia dintre substanțele chimice ale creierului, adenozina , care controlează ciclul somn-veghe. 

Cofeina afectează modul în care receptorii creierului reacționează la cantitatea de adenozină, ceea ce duce la un ciclu de somn încurcat - s-ar putea să te simți activ pe timp de noapte și obosit în timpul zilei.

În general, aportul continuu de cofeină în cantități mari duce la o igienă deficitară a somnului . Cofeina provoacă privarea de somn, iar aceasta duce la somnolență în ziua următoare.

Există, de asemenea, unele dovezi că cofeina poate ajuta la reducerea anxietății. Cu toate acestea, la doze mari, cofeina poate crește de fapt anxietatea sau poate provoca nervozitate. 


MAI POTI CITI