O doză de gaz de râs - OXID de AZOT - poate ajuta unele persoane cu DEPRESIE greu de tratat

Gazul de râs (OXIDUL de AZOT) a fost folosit ca anestezic de către medici timp de secole

Acum s-a descoperit că o doză de gaz de râs poate ajuta unele persoane cu depresie greu de tratat, așa cum sugerează un nou studiu clinic mic publicat miercuri 9 iunie 2021. 

Studiul a constatat că persoanele care au inhalat oxid de azot au raportat îmbunătățiri ale simptomelor depresiei.

De asemenea, studiul a constatat că oamenii au simțit îmbunătățiri similare la o doză mai mică, așa cum au făcut-o și la o doză mai mare, dar au experimentat substanțial mai puține efecte secundare.

Oxidul de azot (N₂O) este un gaz incolor, neinflamabil, la temperatura camerei, folosit de mult timp ca  anestezic și, uneori, ca medicament recreativ, datorită euforiei și halucinațiilor disociative pe care le poate provoca la inhalare. 

Dar acum câțiva ani, Peter Nagele, cercetător și anestezist la Universitatea din Chicago, și colegii săi au început să analizeze oxidul de azot ca un potențial tratament pentru depresie.

wiki oxidul de azot gazul de ras tratează depresiaCercetările timpurii au sugerat că inhalarea unei ore de oxid de azot, amestecat la o concentrație de 50% cu oxigen, ar putea avea „efecte antidepresive rapide și marcate” la pacienții cu depresie rezistentă la tratament. 

Acest nou studiu, publicat miercuri în Science Translational Medicine, este un studiu de fază II controlat al tratamentului. 

Aceste tipuri de studii sunt utilizate pentru a stabili în continuare eficacitatea și siguranța unui medicament potențial, adesea prin testarea diferitelor doze.

24 de persoane au participat la cel puțin o sesiune de tratament și 20 au luat toate tratamentele.

Echipa a constatat că acești voluntari au experimentat în medie o îmbunătățire mai mare a simptomelor depresiei atunci când au luat oxidul de azot la fiecare doză decât au făcut-o după administrarea placebo (pe baza studiului principal pe care l-au finalizat) - o îmbunătățire care a durat până la două săptămâni .

Unii medici și pacienți foloseau de ani buni ketamină generică, administrată ca tratament experimental pentru depresie . 

Dar compania Johnson & Johnson nu a finanțat studii clinice costisitoare pentru a obține o aprobare pentru ketamină ca tratament pentru depresie; în schimb, a dezvoltat o formă brevetabilă luată ca spray nazal, numită esketamină


MAI POTI CITI