Totul despre BUSUIOC ca medicament. Busuiocul calități si efecte terapeutice. Preparare ceai.
În acest articol vom încerca să ne facem o părere despre beneficii busuioc ca medicament, ceaiul de busuioc creste tensiunea, apa cu busuioc uscat, ceai de busuioc forum, apa de busuioc preparare, ceai de busuioc contraindicații și ceai de busuioc si menta.
Înainte de vedea principalele beneficii ale busuiocului ca și medicament, să ne facem o părere despre contraindicațiile busuiocului și ale ceaiului de busuioc.
Contraindicații si reacții adverse ale Ceaiului de Busuioc
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite ceaiul de busuioc. Busuiocul nu trebuie administrat bebelusilor si copiilor mici.
Nu consumati doze medicinale de busuioc pe termen lung.
Daca urmeaza sa faceti o interventie chirurgicala, o extractie dentara, e bine ca doua saptamani inainte de a face acest lucru sa nu consumati busuioc pentru ca poate da sangerare excesiva.
Reacţiile alergice la consumul intern de busuioc sunt rare şi se manifestă prin senzaţia de sufocare ori deranjamente gastro-intestinale, fitoterapeuții nu recomandă busuiocul în tratamente de lungă durată.
Busuiocul ca medicament beneficii, calități și efecte terapeutice
Busuiocul are acţiune antiseptică (dezinfectantă, bactericidă), fungicidă, carminativă, antispastică, anticatarală, stomahică, tonică şi stimulentă generală.
Se folosește în uz intern pentru tratarea afecțiunilor urinare, inflamaţii renale şi în caz de micţiune dureroasă. Consumat crud, presărat în mâncare, ajută digestia.
De asemenea, infuzia de busuioc se folosește ca supliment alimentar pentru stimularea digestiei (uşurează activitatea digestivă prin excitarea sucurilor gastrointestinale); are proprietăți antiseptice, diuretice, antiemetice şi antiinflamatoare; prin conţinutul în uleiuri volatile are proprietăți carminative şi ajută la combaterea meteorismului abdominal.
Busuiocul și Febra si raceli frecvente - frunzele de busuioc pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a racelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subtia cu putina apa si se va bea la fiecare 2-3 ore.
Busuiocul și Tusea - busuiocul este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm.
Busuiocul și Dureri in gat - cand apar dureri de gat se va bea apa fiarta in care s-a adaugat putin busuioc. La fel de utila in acest sens este si gargara.
Busuiocul și Tulburarile respiratorii - planta are efecte benefice in tratarea tulburarilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere si ghimbir este un remediu eficient pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceala. Un decoct din frunze de cuisoare si sare poate fi un ajutor imediat in caz de gripa. Acesta ar trebui sa fi fie fiert intr-o jumatate de litru de apa pana cand aceasta scade.
Busuiocul și Pietrele la rinichi - busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Daca este prezenta o piatra la rinichi, se recomanda se se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui sa fie eliminata prin intermediul tractului urinar.
Busuiocul și Tulburari cardiace - busuiocul are efect benefic in cazul bolilor cardiace si a slăbiciunii declansate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.
Busuiocul și Afectiunile pediatrice - problemele comune întâlnite in rândul copiilor: tuse, febra, racaela, diaree si varsaturi raspund favorabil la consumul de suc de busuioc. Daca pustulele specifice varicelei intarzie sa dispara, frunzele de busuioc vor grabi vindecarea acestora.
Busuiocul și Stresul - frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Studii recente arata ca acestea pot oferi o protectie semnificativa împotriva stresului. Chiar si persoanele sanatoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de doua ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sangele si ajuta la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului.
Busuiocul și Infecțiile bucale - frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficienta lor in tratarea ulceratiilor si infectiilor gurii. In acest scop este indicat sa se mestece cateva frunze de busuioc.
Busuiocul și mușcăturile de insecte - planta are efect preventiv si curativ in cazul muscaturilor sau intepaturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o lingurița de suc din frunze de busuioc, o data la cateva ore. De asemenea, sucul proaspat se va aplica si pe partile afectate. Pasta din rădăcini proaspete este la fel de utila in cazul mușcăturilor de insecte si al lipitorilor.
Ceai de busuioc mod corect de preparare
Pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte ai nevoie de o linguriță de busuioc.
Totul se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă.
Ceaiul de busuioc se bea cald, neîndulcit, dar dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere. Se pot consuma până la două ceaiuri de busuioc pe zi.