Cititul, Scrisul și Jocurile întârzie Alzheimer-ul cu 5 ani

Un studiu a investigat legătura dintre activitatea de stimulare cognitivă și debutul bolii Alzheimer.

Rezultatele sugerează că participarea la activități, cum ar fi cititul, scrisul și jocurile, ar putea face creierul mai rezistent la această afecțiune gravă.

Cercetătorii spun că adulții în vârstă care participă la aceste activități ar putea întârzia apariția Alzheimerului cu 5 ani.

Simptomele timpurii ale bolii Alzheimer includ probleme de memorie și confuzie, în timp ce simptomele mai severe includ incapacitatea de a comunica și convulsiile. 

Nu există nicio modalitate de a preveni, vindeca sau opri progresia bolii Alzheimer.

Recent, oamenii de știință de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago au realizat un studiu care investighează relația dintre nivelurile de activitate cognitivă și vârsta debutului AD, alături de o serie de alți factori.

alzheimer cititul zilnic si jocurile previn boala


Studiul sugerează că un stil de viață activ din punct de vedere cognitiv poate preveni simptomele cognitive ale bolii Alzheimer și ale tulburărilor asociate cu câțiva ani și, prin urmare, reduce foarte mult cât din viața cuiva este petrecut într-o stare de handicap cognitiv. 

Activitatea cognitivă la bătrânețe a fost cea mai protectoare în fața debutului bolii Alzheimer.

Cercetătorii au examinat date de la 1.903 de persoane cu o vârstă medie de 79,7 ani înscriși în Rush Memory and Aging Project , un studiu longitudinal al îmbătrânirii și demenței.

Niciunul dintre participanți nu a avut un diagnostic de demență la începutul studiului.

La sfârșitul studiului, 457 de participanți au dezvoltat Alzheimer. Au avut tendința de a fi mai în vârstă la începutul studiului și au puțin mai puțini ani de educație decât ceilalți participanți.

Cei cu cele mai ridicate niveluri de activitate cognitivă la vârstă înaintată au dezvoltat Alzheimer la o vârstă medie de 93,6 ani. 

În schimb, cei cu cele mai scăzute niveluri de activitate cognitivă la bătrânețe au dezvoltat afecțiunea la 88,6 ani.

Cercetătorii au efectuat analize suplimentare și au constatat că nivelurile de educație, sex, activitatea cognitivă a vieții timpurii, predispoziția genetică la Alzheimer , activitatea socială și singurătatea nu au influențat aproape deloc asupra incidenței Alzheimer . 

Acest lucru sugerează că activitatea cognitivă în timpul bătrâneții este cel mai semnificativ factor în dezvoltarea afecțiunii

MAI POTI CITI