Oprirea îmbătrânirii creierului și a funcției cognitive prin intermediul microbilor din intestin.

Flora noastră intestinală ne poate ajută să oprim îmbătrânirea creierului și degradarea funcțiilor cognitive!

Pe măsură ce populația noastră îmbătrânește, una dintre provocările cheie globale este de a dezvolta strategii pentru a menține funcția sănătoasă a creierului. 

Această cercetare revoluționară deschide o cale terapeutică potențial nouă sub formă de intervenții bazate pe microbi pentru a încetini îmbătrânirea creierului și problemele cognitive asociate.

Lucrarea a fost realizată de cercetătorii din laboratorul Brain-Gut-Microbiota din APC condus de prof. John F. Cryan, vicepreședinte pentru cercetare și inovare la  University College Cork, precum și cercetător principal de la APC Microbiome Ireland, un centru de cercetare SFI, cu sediul în University College Cork și Teagasc Moorepark.

wiki microbiota intestinala si sanatatea creierului si a memoriei

Prof. John F. Cryan, spune că cercetările anterioare publicate de APC și alte grupuri internaționale au arătat că microbiomul intestinal joacă un rol cheie în procesul de îmbătrânire.

Această cercetare a prof. Cryan și a colegilor săi demonstrează importanța microbiomului intestinal în multe aspecte ale sănătății și, în special, pe axa creierului / intestinului, unde funcționarea creierului poate fi influențată pozitiv. 

Studiul deschide posibilități viitoare de a modula microbiota intestinală ca țintă terapeutică pentru a influența sănătatea creierului

Wiki Microbiota intestinală (flora intestinală)

Cu doar câţiva ani în urmă, termenul „microbiotă” le era complet necunoscut medicilor, cercetătorilor și, ca urmare, publicului în genere. Termenul de „floră intestinală” (acum înlocuit de „microbiotă”) era  cunoscut, dar foarte puţini oameni înţelegeau cu adevărat ce înseamnă.

Microbiota colonului joaca un rol esential in sanatatea organismului prin participarea sa la realizarea unor functii importante, precum prevenirea invaziei microorganismelor patogene, imbunatatirea functiei celulelor intestinale, intarirea sistemului imunitar, sintetizarea unor vitamine, stimularea miscarilor musculaturii intestinale pentru asigurarea tranzitului si reducerea senzatiilor neplacute de disconfort si balonare, evitarea proceselor inflamatorii intestinale.

Bacteriile care intra in compozitia microbiotei colonului pot fi impartite in mai multe categorii dupa functia pe care o indeplinesc: 

  • Microbiota imunomodulatoare: regleaza functionarea sistemului imun intestinal
  • Microbiota protectoare: previne colonizarea cu bacterii patogene
  • Microbiota muconutritiva: mentine integritatea mucoasei intestinale
  • Microbiota proteolitica: este benefica in cantitate redusa, dar nociva in cantitate mare
  • Drojdii: au rol benefic minor, dar sunt nocive cand formeaza micelii 


MAI POTI CITI