BETA GLUCANI tratament alternativ la pacienții cu COVID-19

Un studiu pilot efectuat în India a raportat că aportul a două tulpini de beta glucani poate scădea biomarkerii furtunii de citokine și a coagulopatiei la pacienții cu COVID-19. 

Cercetătorii indieni au analizat efectul a două tulpini de beta-glucani, produse de  Aureobasidium pullulans (tulpini AFO-202 și N-163), ca tratament adjuvant alternativ la pacienții cu COVID-19.

Simptomele ușoare ale COVID-19 implică febră, tuse sau curgerea nasului, în schimb furtuna de citokine și coagulopatia au fost corelate cu apariția cazurilor severe de COVID-19 care au necesitat oxigen, ventilație și pot duce la insuficiență de organe și moarte. 

Pacienții cu comorbidități sunt predispuși la o progresie rapidă a bolii.Furtuna de citokine este identificată prin creșterea biomarkerilor precum IL6, proteina C reactivă (CRP), raportul neutrofil la limfocit (NLR) și scăderea raportului limfocit la CRP (LCR) și a raportului leucocit-CRP (LeCR) .

beta glucan pareri științifice bune in tratamentul covid 19

Coagulopatia este evaluată prin creșterea D-dimerului și a feritinei.

La nivel mondial, mai multe intervenții farmacologice care implică zinc, acid ascorbic, anti-coagulanți și steroizi au fost administrate pentru a controla acești biomarkeri, dar tind să aibă efecte secundare asociate.

În studiile de bază, translaționale și clinice, AFO-202 s-a dovedit a fi un potențiator imunitar, în timp ce N-163 s-a dovedit a avea potențial antiinflamator, anti-fibrotic și imuno-modulator, potrivit unuia dintre autorii studiului, dr. Samuel. JK Abraham.

Scăderea semnificativă și constantă a IL6 și D-Dimer confirmă beneficiile antiinflamatorii și anticoagulare ale beta-glucanilor.

Pentru acest studiu, firma japoneză GN Corporation a furnizat tulpinile AFO-202 și N-163. Primul este
comercializat sub marca Nichi-Glucan și vine sub formă de granule.

Deoarece acesta este un studiu clinic pilot, cercetătorii spun că trebuie făcute studii clinice multi-centrice mai mari  pentru a valida descoperirile și pentru a recomanda beta-glucani ca adjuvant în gestionarea COVID-19 și a sindromului COVID-19 lung care rezultă.

WIKI: BETA GLUCANUL este o componenta a glucozei si se regaseste in endorsperme ale cerealelor, precum ovazul si orz, dar şi pe pereţii celulari ai ciupercilor, algelor, lichenilor şi alte palnte. 

De cele mai multe ori, beta glucanul este folosit în medicină în tratarea anumitor afecţiuni ca diabet, cancer, colesterol ridicat, HIV/SIDA, dar şi pentru a accelera sistemul imunitar în cazul persoanelor care se confruntă cu stresul emoţional sau fac tratamente care implică radiaţii sau chimioterapie.

MAI POTI CITI