Cât de PERICULOȘI sunt cu Adevărat CARBOHIDRAȚII pentru sănătatea noastră

Există teama că carbohidrații sunt dăunători sănătății. Drept urmare, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit populare, în special pentru pierderea în greutate.

Carbohidrații sunt substanțe nutritive esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect, întrucât servesc drept sursa primara de energie.

Cuvântul „carbohidrați” este un termen general care descrie diferite tipuri de molecule care conțin zahăr prezente în alimente.

În general, există trei tipuri de carbohidrați: zaharuri, amidon și fibre dietetice.

Aceștia se clasifică în continuare ca fiind carbohidrați simpli sau complecși , în funcție de numărul și tipul de molecule de zahăr.

Există carbohidrați „sănătoși” și „nesănătoși”?

cat de novisi si rai sunt carbohidratii pentru sanatate

Câteva studii au demonstrat că la rândul său calitatea carbohidraților pe care oamenii îi consumă este la fel de importantă ca și cantitatea acstora.

Glucidele pe care oamenii le pot considera nesănătoase, deoarece sunt mai puțin hrănitoare, includ:

• carbohidrați rafinați, cum ar fi orezul și făina rafinată
• băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare și sucurile carbogazoase
• gustări foarte procesate, inclusiv prăjiturile și produsele de patiserie

Conform cercetărilor existente, o dietă cu un aport mai mare de aceste tipuri de carbohidrați poate crește markerii  de inflamaţie și perpetuează dezechilibre hormonale la persoanele cu sindromul ovarului polichistic.

Glucidele sănătoase, sursele mai bogate în carbohidrați, pe care oamenii le văd de obicei sănătoase includ:

•fructe, cum ar fi banane , mere și fructe de pădure
•legume cum ar fi spanacul, morcovii și roșiile
•cereale integrale, cum ar fi făina integrală, orezul brun și quinoa
• mazăre și fasole, cum ar fi fasole neagră, mazăre de linte sau fasole garbanzo
• lactate și produse lactate, cum ar fi lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt și brânză

Cercetările au legat dietele bogate în acești carbohidrați complecși - cum ar fi dieta mediteraneana - cu beneficii antiinflamatorii, rezistență redusă la insulină și un risc redus de boli cronice.

Indicele glicemic (IG) și sarcina glicemică  sunt două măsuri pe care oamenii le-au folosit pentru a stabili calitatea alimentelor cu carbohidrați și a le clasifica drept „sănătoase” sau „nesănătoase”.

IG este o măsură a potențialului de creștere a glicemiei dintr-un singur aliment cu carbohidrați în comparație cu glucoza pură.

Alimentele cu indice glicemic scăzut, care constau în principal din carbohidrați complecși, au efecte minime asupra nivelului de zahăr din sânge. Acestea includ cereale integrale și legume nonstarch. 

Alimentele cu indice glicemic mare includ cartofi și alimente cu zaharuri adăugate.

Multe studii sugerează că un aport crescut alimente cu indice glicemic scăzut îmbunătățește rezultatele asupra sănătății, dar alte studii au găsit diferențe în toleranța zilnică la glucoză și răspunsurile individuale care sunt responsabile mai degrabă de nivelul zahărului din sânge decât de indicele glicemic al alimentelor.

Prin urmare, indicele glicemic al unui aliment nu poate fi un predictor direct al răspunsului glicemic al unei persoane.

Carbohidrații NU sunt răi atunci când oamenii gestionează cantitatea și tipurile pe care le consumă și le adaptează nevoilor lor specifice.

Carbohidrații oferă multe beneficii pentru sănătate atunci când o persoană consumă frecvent alimente bogate în carbohidrați complecși și fibre dietetice și nu carbohidrați rafinați și băuturi îndulcite cu zahăr.