STATINELE rezultate bune în tratamentul COLITEI ULCERATIVE

Noi cercetări arată că statinele (medicamente care scad colesterolul) pot reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare și proceduri chirurgicale pentru pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă.

Tratamentele actuale pentru colita ulcerativă includ antiinflamatoare; cu toate acestea, un număr semnificativ de persoane nu răspund la aceste medicamente.

O colectomie , îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului colon, este singura opțiune curativă pentru boală.

O colectomie este de obicei un tratament de ultimă instanță din cauza riscurilor adverse, cum ar fi sângerări interne, cheaguri de sânge și infecții.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Stanford, CA, au analizat seturi de date disponibile publicului de informații despre sănătatea pacientului pentru a identifica medicamente aprobate de FDA care pot trata colita ulcerativă.

statinele pareri clinice bune ca tratament al colitei ulcerative

Ei au descoperit că atorvastatina, disponibilă sub numele de marcă Lipitor, are legături cu o reducere semnificativă a ratelor de colectomie, necesitatea de medicamente antiinflamatorii și spitalizare în rândul celor cu colită ulcerativă.

Asocierea terapiei cu atorvastatin cu rezultatele pe termen lung, inclusiv rata scăzută a colectomiei - în comparație cu pacienții cărora li s-a prescris un medicament comparativ - este interesantă.

Studiile anterioare ale terapiei cu statine au sugerat, de asemenea, un beneficiu în  terapia bolilor inflamatoare intestinale, incluzând rate de incidență potențial scăzute, utilizarea scăzută a steroizilor și rate mai mici de cancer colorectal.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care iau statine au fost cu 50% mai puțin susceptibile de a necesita o colectomie, indiferent de vârstă. 

Acești participanți la studiul clinic au luat, de asemenea, mai puțini steroizi și au luat mai mult timp pentru a fi spitalizați după inițierea medicamentelor decât cei care utilizează alte terapii cardiovasculare și de modulare a lipidelor.

MAI POTI CITI