Vaccinul ANTIGRIPAL poate reduce cu pana la 30% riscul de Alzheimer

Vaccinul antigripal si vaccinul pneumococic (impotriva pneumoniei) au beneficii suplimentare fata de scopurile pentru care au fost dezvoltate. 

Potrivit cercetatorilor, aceste vaccinuri scad riscul de dezvoltare a dementei, respectiv de a face Alzheimer. Concluzia este rezultatul unor cercetari diferite, care au avut ca tema legatura dintre vaccin si dementa.

Persoanele cu dementa prezinta un risc crescut de deces din cauza infectiei.

Toate concluziile științifice au fost prezentate si discutate in cadrul evenimentului Alzheimer’s Association International Conference.

Vaccinul antigripal poate reduce cu pana la 30% riscul de a dezvolta Alzheimer

Cercetatorii americani de la Universitatea din Texas au analizat dosarele medicale a peste 9.000 de persoane cu varsta de 60 de ani si peste si au descoperit ca persoanele care s-au vaccinat o data impotriva gripei au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta Alzheimer.

vaccinul antigripal scade riscul de a face alzheimer

Persoanele care au facut 2 sau mai multe vaccinuri impotriva gripei au avut un risc suplimentar cu 13% mai mic (in total riscul scade cu 30%).

Dr. Rosa Sancho, sef de cercetare la Alzheimer’s Research UK este de parere ca o legatura intre vaccinul antigripal sezonier si riscul redus de dementa este intriganta, dar că este dificil sa speculam motivele care stau la baza acestei legaturi si sa intelegem de ce un vaccin gripal sezonier este legat de riscul redus de dementa este o cale importanta pentru cercetarile viitoare.

Aceasta descoperire NU inseamna ca boala Alzheimer este cauzata de gripa comuna si exista explicatii potentiale non-biologice pentru aceasta asociatie, cum ar fi persoanele care primesc vaccinul antigripal fiind mai susceptibile sa ia alte masuri pentru a-si proteja sanatatea.

De asemenea, cercetatorii de la Universitatea Duke (SUA) si Universitatea din Carolina de Nord (SUA) au descoperit ca persoanele care au primit un vaccin pneumococic (impotriva pneumoniei) inainte de varsta de 75 de ani au prezentat un risc cu 25-30% mai mic de a dezvolta Alzheimer.

Conform cercetătorilor, este inca neclar exact de ce vaccinul pneumococic ar putea reduce riscul de Alzheimer. 

Asta în timp ce alți cercetatori au propus un rol pentru anumite bacterii in declansarea sau accelerarea proceselor bolii Alzheimer, exista dovezi puternice care indica faptul ca alti factori decat infectiile bacteriene sunt esentiali pentru dezvoltarea Alzheimer.