CERAMIDELE sunt noul Colesterol pentru care STATINELE nu reprezintă un tratament eficient
WIKI: Ceramidele sunt molecule grase pe care experții în sănătate le asociază frecvent cu riscul de boli cardiovasculare.
Cercetările la animale sugerează că medicamentele care reduc sinteza ceramidelor ar putea preveni nu numai bolile cardiovasculare, ci și diabetul.
Statinele, care scad nivelul colesterolului seric pentru a preveni bolile de inima si accidentul vascular cerebral, pot creste riscul sau pot agrava diabetul de tip 2 existent.
La fel ca colesterolul , ceramidele sunt un tip de moleculă grasă, sau lipide, care joacă un rol vital în structura membranelor celulare și în sinteza altor lipide.
Experimentele de laborator pe rozătoarele care consumă diete bogate în grăsimi sugerează că ceramidele sunt parțial responsabile pentru bolile de inimă și diabet, mai degrabă decât să fie produse secundare incidentale ale acestor afecțiuni.
Alte studii pe animale au descoperit că ceramidele pot crește stocarea grăsimilor, pot reduce consumul de glucoză și pot reduce eficiența mitocondriilor, care sunt centralele energetice ale celulelor.
Acestea sunt toate semnele distinctive ale sindromului metabolic - o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate - care expune o persoană la un risc mai mare de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Statinele reduc nivelul de ceramide din sânge, pe lângă colesterol.
Cu toate acestea, medicamentele nu împiedică producția de ceramide în organism. Mai degrabă, reduc producția de lipoproteine, care sunt moleculele care le transportă în sânge.
Statinele blochează sinteza colesterolului, care, la rândul său, duce la inhibarea secundară a producției și secreției de lipoproteine. Statinele nu blochează direct sinteza ceramidei. Mai degrabă, scad ceramidele circulante din cauza efectelor asupra lipoproteinelor.
Însă nu toată lumea este convinsă de necesitatea dezvoltării unei noi clase de medicamente care să reducă sinteza ceramidelor.
Dr. Justin Carrard , specialist în medicina sportivă și a exercițiilor fizice la Universitatea Basel din Elveția, a publicat recent un articol de recenzie în revista Metabolites despre efectul exercițiului fizic asupra nivelului de ceramide.
Articolul indică dovezi preliminare că exercițiile fizice regulate reduc ceramidele.
Însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă activitatea fizică poate scădea nivelurile de ceramide.