Ce se întâmplă dacă dormi mai mult de 9 ore pe noapte și te trezești obosit. Ai o problemă de sănătate.

Vezi ce se înseamnă dacă dormi mai mult de nouă ore pe noapte și totuși te trezești obosit. Specialiștii te avertizează că ai putea avea o gravă problemă de sănătate.

Nu există nici o dezbatere că avem nevoie de somn. Este crucial pentru sănătatea noastră mentală și fizică, calitatea vieții și siguranța generală, potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui 

Un somn adecvat nu numai că vă face să vă simțiți răcorit și gata să faceți ziua, îmbunătățește învățarea, ajută inima și vasele de sânge să se repare, promovează un echilibru sănătos al hormonilor foamei și ajută sistemul imunitar.

Pentru majoritatea oamenilor, șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte sunt suficiente, deși vârsta, nivelul de activitate și starea de sănătate pot schimba ținta respectivă în ambele direcții, potrivit Fundației Somnului .

Și, deși privarea de somn este o problemă larg răspândită (având în vedere toate funcțiile de somn menționate mai sus ale somnului), dormitul prea mult poate fi , de asemenea, un motiv de îngrijorare. Fundația Sleep definește somnul excesiv ca dormind mai mult de nouă ore într-o perioadă de 24 de ore.

wiki ce patesti daca dormi mai mult de 9 ore pe noapte

Probabil că ați făcut asta înainte, când vă recuperați după o săptămână de muncă stresantă sau un weekend aglomerat de călătorie sau dacă corpul dumneavoastră se lupta cu o răceală. 

În aceste cazuri, somnul este normal, spune Safia Khan, MD , specialist în tulburări de somn și profesor asistent în departamentul de medicină de familie și comunitară și departamentul de neurologie la UT Southwestern Medical Center din Dallas.

„Dacă tocmai te trezești târziu doar pentru a-ți prinde somnul, asta se numește somn de recuperare”, spune dr. Khan. „Dar când faci asta în mod obișnuit și dormi mai mult de opt sau nouă ore în fiecare zi, ar fi adormit excesiv”.

Adormirea excesivă indică, de obicei, că se întâmplă altceva, cum ar fi o tulburare de somn subiacentă sau o altă afecțiune medicală. „Dormirea excesivă este mai mult un simptom decât un diagnostic”, spune Khan.

Ce cauzează supradormirea

„Cele mai frecvente cauze la care ne uităm când cineva spune că dorm mai mult de nouă ore pe noapte este dacă este vorba de un efect medicamentos sau de o tulburare medicală, psihiatrică sau neurologică”, spune Ulysses Magalang, MD , directorul tulburărilor de somn. la Universitatea de Stat din Ohio Wexner Medical Center din Columbus. „Dacă acestea nu sunt motivul, ar putea fi o tulburare de somn.”

Conform Fundației Somnului și Johns Hopkins Medicine , somnul cel mai adesea are loc cu următoarele condiții de sănătate care stau la baza:

  • Obezitatea
  • Boala cardiovasculara
  • Diabet
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Bruxism (zdrobirea sau strângerea dinților)
  • Durere cronică
  • Tulburări de somn (cum ar fi apneea de somn , insomnie sau narcolepsie )
  • Hipotiroidism
  • Depresie sau anxietate

Un studiu publicat în decembrie 2018 în European Heart Journal , de exemplu, a constatat că dormirea mai mult de șase până la opt ore pe zi (inclusiv pui de somn) a fost legată de un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, potrivit datelor sondajului de la peste 116.632 de adulți din 21 de țări.

Cât de comun este somnul excesiv? Potrivit cercetărilor publicate în Annals of Neurology , 8,4 la sută din cei aproape 20.000 de participanți au raportat dormit excesiv (dormind nouă sau mai multe ore pe zi). Persoanele cu o tulburare de dispoziție au fost de trei până la 12 ori mai predispuse să doarmă și de două până la patru ori mai multe șanse să raporteze o calitate slabă a vieții în comparație cu cei care au dormit mai puțin.

Khan spune că somnul excesiv poate fi atribuit și hipersomniei (sau somnolenței excesive în timpul zilei) , sindromului întârziat al fazei somnului, echilibrului anormal de hormoni, Parkinson sau demenței.

Semne că dormi prea mult

În timp ce dormi în mod regulat mai mult de nouă ore pe noapte este un singur steag roșu, nu este singurul semnal de care trebuie să fii atent. Iar a dormi mai mult de nouă ore pe noapte nu este întotdeauna îngrijorător.

Unii oameni au în mod natural nevoie de mai mult somn decât alții. „Aproximativ 2 la sută din populație sunt„ dormitori lungi ”care necesită între 10 și 12 ore de somn în fiecare zi, în mod regulat”, spune Shanon Makekau, MD , șef de pneumologie și directorul medicinii somnului la Kaiser Permanente din Honolulu.

Pentru acești oameni, dormitul excesiv este normal. „Încercarea de a impune un program tipic de somn de șapte până la nouă ore acestor persoane poate fi dăunătoare și poate duce efectiv la o datorie de somn”, spune dr. Makekau. Dacă dormi în mod regulat mai mult de nouă ore pe noapte, dar te trezești simțindu-te odihnit și odihnit, probabil că dormi mult.

Dacă nu vă simțiți reîmprospătat când vă treziți după ce ați tăiat buștenii timp de ore suficiente, ar putea exista o problemă. Khan spune că somnul excesiv este în general însoțit de simptome de oboseală în timpul zilei, incluzând stricăciune, dureri de cap, scăderea energiei și modificări ale dispoziției.

De ce este riscant supraadormirea

„Deși a obține în mod constant mai puțin decât cantitatea recomandată de somn a fost asociat cu mai multe rezultate negative asupra sănătății, a dormi mai mult de nouă ore pe noapte în mod regulat poate fi, de asemenea, dăunător”, spune Makekau.

Ea spune că dormitul excesiv poate duce la:

Oboseală crescută și energie scăzută
Scăderea funcției imune
Modificări ale răspunsului la stres
Risc crescut de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și obezitatea
Risc crescut de deces

Ce trebuie să faceți dacă bănuiți că ați dormit prea mul. Clinica Cleveland sugerează să încercați să vă readuceți somnul înapoi prin:

Evitarea butonului de amânare
Trezirea la aceeași oră în fiecare zi - weekenduri incluse
Îmbrățișând lumina naturală când te trezești și evitând-o aproape de culcare