Un Paracetamol pe zi și luarea de decizii riscante. Acetaminofenul periculos deoarece reduce anxietatea.

Ce este acetaminofenul (paracetamolul), cum actioneaza paracetamolul asupra organismului, afectiuni pentru care este recomandat paracetamolul, care este doza maxima admisa zilnic și ce contraindicatii pentru paracetamol există.

Paracetamolul este o substanta activa regăsită in multe preparate farmaceutice, in combinatie cu alte medicamente, in special in preparatele pentru combaterea racelii si gripei. 

Paracetamol  reduce productia de prostaglandine la nivelul creierului, substante raspunzatoare de aparitia inflamatiei si durerii.

Paracetamolul reduce intensitatea cu care creierul nostru percepe durerea, prin ridicarea pragului pentru durere, iar in anumite cazuri acest efect poate fi PERICULOS.

Un nou studiu  a analizat schimbările comportamentale ale oamenilor aflați sub influența medicamentelor ce conțin acetaminofen. Concluzia a fost că paracetamolul ar putea crește tendința de a lua decizii riscante.

wiki un paracetamol pe zi periculos pt ca inhiba emotiile negative

Acetaminofenul  îi face pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când aceștia iau în considerare activitățile riscante — pur și simplu nu se simt la fel de speriați.

Neurologul Baldwin Way și exhipa sa de la Ohio State University au măsurat felul în care o doză de 1.000 mg de paracetamol (doza maximă recomandată pentru un adult) afectează impulsivitatea participanților, prin comparație cu un grup care a primit pastile placebo.

Ambele grupuri au trebuit să umfle un balon dezumflat pe un ecran de computer. Cu fiecare pompare, ei câștigau o sumă imaginară de bani. 

Cerința era să câștige cât mai mulți bani posibil prin pomparea balonului, dar să se asigure că nu spărgeau balonul, altfel pierdeau banii. 

Rezultatele au arătat că grupul placebo a fost mult mai atent în cadrul acestui joc, iar grupul care a primit paracetamol a pompat și spart baloane mai mult.

În cazul subiecților care au luat acetaminofen, pe măsură ce balonul se mărește, cu atât mai puțin scade anxietatea și nivelul de emoții negative legate de cât de mare devine balonul și cât de posibil este să se spargă.

Echipa de cercetători a conchis, în baza rezultatelor mai multor experimente și chestionare, că există o relație signifiantă între consumul de paracetamol și luarea de decizii riscante

Ei au afirmat însă că acest lucru se poate datora și efectului paracetamolului de reducere a anxietății.

Atentie! Doza maxima admisa zilnic de paracetamol pentru adulti difera de doza maxima admisa zilnic pentru copii. Doza de paracetamol pentru adulti poate duce la intoxicatie cu paracetamol la copii.

In cazul adultilor, doza maxima zilnica admisa este de 4 grame (4000 mg). In cazul preparatelor cu eliberare imediata, se recomanda doze de 325-650 mg la fiecare 4 ore sau doze de 500 mg la fiecare 8 ore. In cazul preparatelor cu eliberare prelungita, se recomanda doze de 1300 mg la fiecare 8 ore.