De ce femeile sunt mai predispuse să dezvolte boala Alzheimer decât bărbații

Boala Alzheimer este aproape de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. De ce boala Alzheimer este mai frecventă la femei?

Un motiv pentru care există mai multe femei cu boala Alzheimer decât bărbați este pur și simplu că există mai multe femei în vârstă decât bărbați în vârstă care trăiesc în societatea noastră. Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât aveți mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer.

Șansele tale de a dezvolta boala Alzheimer târziu în viață sunt oarecum mai mari dacă ești femeie decât bărbat. 

Un studiu a urmărit 16.926 de persoane din Suedia și a constatat că, începând cu vârsta de 80 de ani, femeile aveau mai multe șanse să fie diagnosticate cu boala Alzheimer decât bărbații de aceeași vârstă. 

În mod similar, un studiu realizat în Taiwan a constatat că șansele cuiva de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul a șapte ani sunt mai mari la femei, comparativ cu bărbații.

wiki de ce femeile fac alzheimer mai des ca barbatii

Iar o meta-analiză care examinează incidența bolii Alzheimer în Europa a constatat că aproximativ 13 femei din 1.000 au dezvoltat Alzheimer în fiecare an, comparativ cu doar șapte bărbați.

Deci, femeile care trăiesc mai mult decât bărbații nu poate reprezenta răspunsul complet la motivul pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte boala Alzheimer, deoarece chiar și printre indivizii care trăiesc și de aceeași vârstă, femeile au mai multe șanse să fie diagnosticate cu Alzheimer decât bărbații.

Femeile au de două ori mai multe șanse de a avea o boală autoimună decât bărbații. Motivul acestei diferențe nu este în întregime clar, dar este clar că sistemul imunitar este în general mai puternic la femei decât la bărbați , iar multe boli autoimune sunt mai frecvente în timpul sarcinii. 

Este posibil ca sistemul imunitar mai puternic al femeilor să se fi dezvoltat prin evoluție pentru a proteja fătul de infecții. Deci, ca parte a sistemului lor imunitar mai puternic, femeile pot ajunge să aibă mai multe plăci de amiloid decât bărbații.

Înseamnă asta că, dacă ești femeie, ai mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer și nu poți face nimic în privința asta? 

Deloc! Puteți face multe lucruri pentru a vă reduce riscul de Alzheimer astăzi.

• Faceți exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, jogging, ciclism, înot sau cursuri de aerobic cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

• Mănâncă un meniu mediteranean cu alimente, inclusiv pește, ulei de măsline, avocado, fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale și carne de pasăre. Mănâncă alte alimente cu moderație.

• Dormiți bine - și curățați prin procesele regenerative acele plăci de Alzheimer din creier.

• Participați la activități sociale și activități noi, stimulatoare cognitiv .

MAI POTI CITI