Wiki AFAZIA tipuri, simptome, evaluare, terapie și recuperare

Tipuri de afazie și Terapia afaziei ➢ Afazie vizuala ➢ Recuperare afazie mixta ➢ Disfazie si afazie ➢ 
Evaluare afazie ➢ Terapia afaziei la copii ➢ Afazia broca tratament ➢ Tratament naturist pentru afazie

De curând actorul Bruce Willis a aunțat că pune capăt carierei de actor de peste patru decenii după ce a fost diagnosticat cu afazie.

Să vedem așadar câteva informații despre Afazie. Ce este, prin ce simptome se manifestă, cum este evaluată afazia, ce terapii si tratamente există pentru afazie la ora actuală.


Cea mai frecventă cauză a afaziei este afectarea creierului de la un accident vascular cerebral, deși poate apărea și ca urmare a unei leziuni la cap, a unei tumori cerebrale, a unei infecții sau a unei boli degenerative precum Alzheimer.

ce este afazia tipuri simptome cauze evaluare si tratament naturist

Alteori, afazia se poate dezvolta treptat odată cu creșterea unei tumori pe creier, a unei boli neurologice sau a unei infecții.


Care sunt simptomele afaziei


Simptomele afaziei variază, la fel ca și severitatea lor. În cele mai grave cazuri, afecțiunea poate face comunicarea cu pacientul aproape imposibilă.

Când este ușoară, afazia poate afecta doar un singur aspect al utilizării limbajului. 

O persoană cu afazie ușoară s-ar putea să nu-și amintească numele obiectelor, de exemplu, sau s-ar putea lupta să citească sau să pună împreună cuvintele în propoziții clare.

Există patru mari tipuri de afazie:


1. Afazie fluentă

Persoanele cu acest tip de afazie pot vorbi, dar îi înțeleg cu dificultate pe ceilalți. Afazia fluentă apare atunci când persoana respectivă:

Comunică într-un mod incoerent, folosește cuvinte și propoziții lungi, complexe, care nu au sens. Are dificultăți în ceea ce privește cititul și scrisul.

2. Afazie non-fluentă numită și afazie Broca

Simptomele experimentate sunt:

Folosirea unor propoziții scurte, incomplete;
Dificultate în a pronunța cuvintele;
Afectarea capacității de a scrie, însă capacitatea de a citi și de a înțelege ce spun ceilalți nu este afectată;
Apariția unui sentiment de frustrare, deoarece persoana care suferă de afazie non-fluentă realizează că ceilalți au dificultăți în a o înțelege;
Slăbiciune sau paralizie pe partea dreaptă a corpului.

3. Afazie globală
Acest tip de afazie afectează toate aspectele limbajului, ca urmare a unor leziuni majore la nivelul creierului. În acest caz, persoana respectivă va putea folosi câteva cuvinte, însă nu va putea înțelege ce spun ceilalți, nu va putea citi și nici scrie

4. Afazie anomică
Persoana poate vorbi corect din punct de vedere gramatical, dar are dificultăți în a numi obiectele și a pronunța cuvintele. Înțelegerea celorlalți și capacitatea de a citi nu sunt afectate.

Slăbiciunea sau paralizia uneia sau ambelor părți ale feței sau corpului fac, de asemenea, comunicarea mai dificilă. Mușchii folosiți la articularea cuvintelor sau la înghițire pot fi afectați, ceea ce influențează inclusiv producerea sunetelor.

În funcție de tipul de afazie, simptomele pot fi mai ușoare sau mai grave. Persoanele cu afazie experimentează, de regulă, dificultăți semnificative în utilizarea comunicării, ceea ce poate duce la apariția unui sentiment de frustrare, ca urmare a incapacității de exprimare.


Terapii și tratamente pentru afazie


Unele forme de afazie pot fi tratate și inversate dacă cauza este depistată devreme.

Un pacient cu AVC care suferă de afazie ar putea recăpăta capacitatea de a vorbi. Există însă unele păreri care susțin că recuperarea completă este puțin probabilă dacă simptomele rămân la două sau trei luni după un accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, unii oameni continuă să se îmbunătățească pe o perioadă de ani și chiar decenii.

În cazul afaziilor mai lente, medicii vor începe de obicei cu o scanare a creierului pentru a exclude o tumoare care apasă pe secțiunea de vorbire a creierului sau o altă cauză neurologică.

Un neurolog se va concentra pe „ceea ce putem repara”, cum ar fi o deficiență de vitamina B-12 sau un dezechilibru tiroidian care ar putea contribui la afecțiune.

Odată identificată și tratată cauza, pacientul lucrează cu un logoped pentru a recăpăta cât mai multă vorbire.

Dacă persoana are afazie primară progresivă sau PPA, pierderea vorbirii se datorează „deteriorării țesutului cerebral” cauzată de Alzheimer sau demență și, în acest caz, „alte probleme asociate cu boala de bază, cum ar fi pierderea memoriei, apar adesea mai târziu”.

Cu toate că în multe situații afazia este tratabilă, procesul de recuperare în sine este anevoios, cerând răbdare și perseverență, atât de la cel bolnav, cât și de la cei din preajma sa.

Planul specific de tratament al afaziei constă din următoarele etape


• Îmbunătățirea abilităților de comunicare prin exerciții;
• Terapia de grup pentru exersarea abilităților de comunicare;
• Testarea abilităților de comunicare în situații din viața reală;
• Învățarea utilizării altor forme de comunicare, cum ar fi cea prin gesturi sau imagini;
• Implicarea familiei în procesul de vindecare.

MAI POTI CITI