Ce este beta-glucanul. Ce beneficii au suplimentele cu beta-glucan. Exemple de alimente care contin beta-glucani

Să ne facem o părere despre ceea ce este beta-glucanul, ce bneficii ne aduc suplimentele cu beta-glucan și în ce alimente găsim surse bune de beta-glucani.

WIKI - Beta-glucanul este o polizaharida (o molecula mare formata din mai multe molecule de zahar) care poate oferi o multime de beneficii pentru sanatate. 

Beta-glucanul poate reduce eficient nivelul colesterolului, poate ajuta la gestionarea glicemiei si poate intari sistemul imunitar.

Beta-glucanul este o fibra solubila care se gaseste in mod natural in cereale, drojdii si anumite ciuperci. 

Pentru ca este o fibra solubila, beta-glucanul in sine nu poate fi digerat, insa are o calitate incredibila: incetineste tranzitul alimentar in intestine. 

Așadar, carbohidratii sunt absorbiti mai lent, lucru care stabilizeaza nivelul glicemiei. De asemenea, se misca incet prin tractul digestiv, luand colesterolul cu el pe masura ce trece prin sistemul digestiv.

wiki ce sunt beta glucanii forum pareri beneficii si indicatii

Pe langa beneficiile pe care aceasta le poate avea pentru persoanele care sufera de diabet si hipercolesterolomie, suplimentele cu beta-glucan pot fi eficiente in gestionarea urmatoarelor tulburari de sanatate:

  • artrita reumatoida
  • boala Crohn
  • colita ulcerativa
  • alergii
  • fibromialgie
  • astm
  • sindromul de oboseala cronica

Cercetatorii au efectuat studii in urma carora au concluzionat ca beta-glucanul poate ajuta la gestionarea diabetului. 

Mai exact, acesta poate tine sub control nivelul glicemiei (zaharul din sange), poate reduce nivelul colesterolului si poate gestiona tensiunea arteriala.

Exista o serie de cercetari preliminare care indica faptul ca alimentele si suplimentele care contin beta-glucan pot activa mai multe celule si proteine ​​care lupta impotriva afectiunilor oncologice. 

Acestea sunt celulele T si celulele NK (natural killer). Ba mai mult, au fost realizate teste pe animale in urma carora s-a demonstrat ca beta-glucanul poate inhiba raspandirea celulelor maligne.


Lista cu alimente care contin beta-glucani

Cerealele precum orzul si ovazul contin cea mai mare concentratie de beta-glucan, cu toate ca se gaseste si in alte alimente. 

Printre cele mai bune surse de beta-glucan se numara:

ovazul
orzul
graul
triticale (un hibrid de grau si secara)
sorgul
secara
porumbul
orezul
algele
ciupercile


MAI POTI CITI