Hipertensiune arterială efecte negative. Ce poate face hipertensiunea arterială organismului tău

Wiki efectele negative asupra santatii pe care le are hipertensiunea arteriala ca si boala cronica. 

Hipertensiunea arterială este mai frecventă la persoanele în vârstă. La 45 de ani, mai mulți bărbați au hipertensiune decât femeile. Până la vârsta de 65 de ani, acest lucru este invers și mai multe femei sunt afectate.

Efectele negative cele mai comune ale hipertensiunii arteriale

1. Boala coronariană (CAD)

CAD apare atunci când placa se acumulează în arterele din apropierea inimii. Acest lucru încetinește fluxul sanguin, ceea ce poate provoca dureri în piept sau un ritm cardiac ciudat (numit aritmie). Un blocaj total poate provoca un atac de cord.

2 Anevrismul

Este atunci când presiunea împinge o secțiune a peretelui unei artere și o slăbește. Dacă se sparge, poate sângera în corpul tău și asta ar putea fi grav. 

Este posibil în orice arteră, dar un anevrism este cel mai frecvent în aorta, care curge în mijlocul corpului. 

Dacă aveți o arteră deteriorată, puteți face un anevrism chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată.

wiki hta crescuta efecte negative sanatate
3. Leziuni ale arterelor

Arterele tale ar trebui să fie robuste, elastice și netede pentru a mișca cu ușurință sângele din inimă și plămâni către organe și alte țesuturi. 

Hipertensiunea arterială sau HTA împinge prea tare pereții arterelor. Acest lucru dăunează interiorului și face ca grăsimea sau „placă” să se adune. Placa aceea face arterele tale mai rigide și mai înguste, așa că nu își pot face treaba la fel de bine.

4. Infarct

Atunci când se acumulează suficientă placă sau o grămadă a acesteia se desface, pentru a bloca complet o arteră a inimii, poate provoca un atac de cord. 

Blocajul înfometează mușchiul inimii de oxigen și nutrienți. Asta o poate răni sau distruge.

De obicei simți presiune sau durere în piept, dar uneori și în braț, gât sau maxilar. Ar putea fi greu să respiri și ai putea fi amețit sau greață.

Sunați la 112 dacă aveți oricare dintre aceste semne de avertizare.

5. Inimă mărită

Pe măsură ce deplasarea sângelui este mai greu, mușchiul inimii se îngroașă. Ca rezultat, toată inima ta devine mai mare. 

Cu cât devine mai mare, cu atât este mai puțin capabil să-și facă treaba, ceea ce înseamnă că țesuturile tale ar putea să nu primească oxigenul și nutrienții de care au nevoie.

6. Insuficienta cardiaca

Hipertensiunea arterială poate determina îngustarea arterelor. În timp, asta vă poate face inima să lucreze mai mult și să devină mai slabă. 

În cele din urmă, devine atât de slab încât nu poate furniza suficient sânge restului corpului. Aceasta este insuficienta cardiaca.

MAI POTI CITI