Câtă SARE ar trebui eliminată din dietă pentru a reduce tensiunea arterială crescuta

Într-un nou studiu publicat în Circulation, oamenii de știință au arătat că orice restricție de sare în dietă îmbunătățește tensiunea arterială. 

Pentru prima dată, au calculat cifre specifice pentru reducerea tensiunii arteriale cu scăderea cantității de sodiu din dietă.

Multe studii au arătat că persoanele care mănâncă mai multă sare au mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială, iar cei care o consumă în cantități mai mici mai rar. În noua lucrare, oamenii de știință au decis să obțină date mai precise. 

Excesul de sodiu în organism contribuie la retenția de apă în vasele de sânge. Acest lucru crește volumul de muncă asupra inimii și vaselor de sânge și, în timp, poate duce la o creștere persistentă a tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru infarctul miocardic și accident vascular cerebral.

pareri forum cata sare e permisa daca ai hipertensiune

Principala sursă de sodiu din dieta noastră este sarea de masă (clorura de sodiu). Cu toate acestea, atunci când se calculează conținutul său în produse, se iau în considerare și alți compuși. O  parte semnificativă din sare (de multe ori mai mult de jumătate) o obținem din produse finite.

Oamenii de știință au analizat 85 de studii, ai căror participanți au fost urmăriți până la trei ani. Ei au descoperit că orice reducere - chiar și mică - a cantității de sodiu din dietă a dus la scăderea tensiunii arteriale

În același timp, acest efect s-a dovedit a fi practic „nelimitat”: cu cât oamenii consumau mai puțină sare, cu atât presiunea scade.

Studiul a arătat că reducerea cantității de sodiu din dietă pentru fiecare 2,3 grame pe zi duce la o scădere a tensiunii arteriale sistolice (superioare) cu 5,6 milimetri de mercur și diastolică (inferioară) cu 2,3 ​​milimetri.

Oamenii de știință subliniază că, pentru a reduce cantitatea de sodiu din dietă, dieta trebuie să fie mai sănătoasă. O dietă concepută pentru a scădea tensiunea arterială este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Componentele sale principale : fructe, legume, pește, păsări de curte, leguminoase, nuci. Carnea roșie, dulciurile și alimentele grase se recomandă să fie limitate cât mai mult posibil.

MAI POTI CITI