Cea mai buna DIETA pentru gastrita acută și cronică. Dieta pentru gastrita la copii.
6/26/2022
Cel mai bun regim alimentar pentru gastrita acuta si cronica. Cat timp se tine tratamentul pentru gastrita la copii si la adlulti.
În gastrita acută, precum și în gastrita cronică în stadiul de exacerbare, dieta ar trebui să fie cât mai strictă posibil. Toate alimentele sunt fie fierte, fie fierte la abur. Este interzis să mănânci paste, leguminoase, carne grasă și condimente.
Sarcina principală în formele acute de gastrită este de a calma mucoasa gastrică cât mai curând posibil. Prin urmare, toate alimentele trebuie mestecate bine și să fie calde.
Caracteristici ale regimului pentru gastrită cu aciditate redusă
În cazul gastritei cu aciditate scăzută, multe restricții sunt eliminate, deoarece nu există pericolul creșterii secreției de suc gastric. Din acest motiv, este permisă utilizarea produselor din lapte fermentat (chefir și iaurt) și a cafelei naturale slabe.
Rămân interdicțiile privind alimentele grase și prăjelile cu gastrită cu aciditate scăzută. De asemenea, cu aciditate scăzută, nu puteți mânca struguri, produse de patiserie proaspete și conservate.
Dieta pentru gastrita cu aciditate ridicata
Gastrita cronică cu aciditate ridicată necesită cea mai mare disciplină din partea pacientului. Legumele acre, fructele și fructele de pădure sunt strict interzise. În loc de produse lactate fermentate, este permisă folosirea laptelui cald și a iaurturilor naturale neacide.
În cazul gastritei cu aciditate ridicată, jeleul va fi util, deoarece protejează stomacul de acțiunea acidului clorhidric. Ocazional, cu aciditate crescută, îți poți permite miere și bezele.
Dieta pentru gastrita la copii
Din păcate, gastrita apare nu numai la adulți, ci și la copiii de diferite vârste. Principiile nutriției alimentare la adulți și copiii cu gastrită sunt aceleași. De asemenea, copiii ar trebui să mănânce des și în porții mici.
Ar trebui excluse alimentele grase și prăjite, iar toate recomandările nutriționale trebuie respectate, în funcție de aciditatea stomacului.
O problemă serioasă în tratamentul gastritei la copii este dificultatea de a controla alimentația copilului. Acest lucru este deosebit de dificil la școală, când un copil își poate cheltui banii de buzunar pe mâncare nedorită. Părinții ar trebui să depună eforturi pentru a explica întotdeauna copilului lor logica din spatele restricțiilor alimentare.
Dieta pentru gastrita eroziva (reactiva)
În cazul gastritei erozive, o atenție deosebită trebuie acordată dietei. Foamea puternică și pauzele lungi între mese nu trebuie permise. De asemenea, este important să monitorizați temperatura și textura alimentelor.
Odată cu apariția eroziunilor, pereții stomacului sunt deosebit de sensibili la alimentele calde, reci și acre. Nu ar trebui să creați probleme suplimentare pentru stomac, este important să urmați cu strictețe toate recomandările.
Dieta pentru gastrita atrofica
Cu gastrită atrofică, puteți mânca cereale cu o cantitate mică de lapte, carne de pasăre cu conținut scăzut de grăsimi, legume fierte și înăbușite, bulion de pui cu conținut scăzut de grăsimi și pâine uscată.
Atunci când alege o schemă de nutriție, medicul trebuie să țină cont de aciditate. Este permis să mănânci legume la cuptor, dar numai fără cruste.
Dieta pentru gastrita superficiala
Principiile de nutriție pentru gastrita superficială nu sunt practic diferite de recomandările generale pentru pacienții cu gastrită.
Este important să refuzați alimentele calde, reci, acre și aspre mecanic. Astfel de alimente irită mucoasa gastrică, doar intensificând simptomele dureroase.
Dieta cu fructe in gastrita
Medicii nu recomandă categoric să se îndepărteze de alimentația medicală pentru gastrită. Acest lucru este valabil mai ales în cazul dietelor speciale pentru pierderea în greutate. Nu face excepție dieta cu fructe, pe care mulți o folosesc pentru a combate kilogramele în plus.
O dietă cu fructe este periculoasă pentru gastrită, în primul rând din cauza abundenței acizilor organici conținute în fructe. Aceasta este o iritație suplimentară a mucoasei gastrice, care nu va face decât să agraveze evoluția bolii.
O dietă cu fructe este deosebit de periculoasă pentru gastrita acută și exacerbările formelor cronice ale bolii.
Medicii nu recomandă insistent acest tip de dietă în stadiile acute. În timpul remisiunii, sunt posibile unele relaxări în alimentația alimentară, dar necesită și o consultare prealabilă cu medicul dumneavoastră.