De ce Gastroenterologii recomandă să DORMI pe partea stângă dacă ai reflux gastroesofagian
Oamenii de știință au studiat efectul pozițiilor de dormit asupra apariției refluxului gastroesofagian nocturn și au ajuns la concluzia că cea mai sigură poziție este pe partea stângă.
Simptomele neplăcute ale refluxului gastroesofagian - arsuri la stomac, sughiț, vărsături, senzație de acid în gură, eructații acre, dureri în piept - afectează grav calitatea vieții și afectează negativ activitățile zilnice ale unei persoane.
Oamenii de știință spun că 80% dintre pacienții diagnosticați cu reflux gastroesofagian prezintă simptome dureroase noaptea, iar acest lucru afectează negativ calitatea somnului.
Studiile anterioare au arătat că dormitul pe partea dreaptă este asociat cu o expunere mai lungă la acid clorhidric din esofag, comparativ cu dormitul pe partea stângă.
Un nou studiu studiu, publicat în numărul din februarie 2022 al Jurnalului American de Gastroenterologie, concluzionează că dormitul pe partea stângă este asociat cu un timp mai scurt de expunere la acid la esofag și cu o eliminare mai rapidă a acidului din esofag.
Experimentul a implicat 57 de pacienți cu reflux gastroesofagian.
Experții au descoperit că, în comparație cu pozițiile laterale drepte și decubit dorsal, timpul de expunere la acidul gastric pe partea stângă a fost semnificativ mai scurt (mediana 0,0% față de 1,2% și, respectiv, 0,6%).
În plus, timpul de îndepărtare a acidului din esofag în poziția laterală stângă a fost mult mai scurt în comparație cu pozițiile dorsală și laterală dreaptă (mediana 35 de secunde față de 76 și, respectiv, 90 de secunde).
Cauzele refluxului gastroesofagian
Factorii care contribuie la dezvoltarea bolii sunt stresul, munca asociată cu o înclinare constantă a corpului în jos, obezitatea, sarcina, anumite medicamente, alimentele grase și picante, cafeaua, alcoolul și fumatul.