Indicele Glicemic al alimentelor: cu cât este mai mic, cu atât mai bine pentru sănătate
6/28/2022
Wiki: Indicele glicemic al unui aliment arată modul în care acest aliment afectează nivelul zahărului din sânge.
Ce reprezintă un indice glicemic scăzut și ridicat al alimentelor, cine ar trebui să aleagă alimente cu un indice glicemic scăzut - toate acestea sunt informații utile pe care ar trebui să le știe toată lumea, și nu doar persoanele cu diabet.
Cunoașterea indicelui glicemic ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge.
Dacă urmați des diete pentru a vă menține sănătatea, vă va fi de asemenea util să știți cum vă puteți menține zahărul din sânge la un nivel stabil.
Listă Alimente cu indice glicemic scăzut
Alimentele cu un indice glicemic scăzut tind să fie supuse procesării și rafinarii minime.
De asemenea, tind să aibă un conținut mediu spre mare de fibre, ceea ce încetinește capacitatea corpului de a absorbi zahărul.
Dacă aceste produse conțin zahăr, acesta este în mare parte natural, și nu sub formă de aditivi și îndulcitori, a căror utilizare duce la creșterea zahărului din sânge.
Fructele sunt un bun exemplu de alimente cu glicemie scăzută. Deși fructele aproape oricărui fruct conține zahăr în sine, nu este zahăr adăugat artificial și nu este dăunător sănătății.
Pe lângă fructe, alimentele cu glicemie scăzută includ majoritatea legumelor, leguminoaselor, laptele degresat și cerealele integrale.
Listă alimente cu indice glicemic ridicat
Părerea că alimentele cu indice glicemic ridicat sunt nesănătoase și că ar trebui să mănânci doar alimente cu indice glicemic scăzut este, desigur, greșită. Consumul de alimente cu glicemie ridicată poate fi benefic după antrenamente, deoarece acestea completează rapid carbohidrații risipiți.
Sportivii profesioniști consumă adesea alimente cu un indice glicemic ridicat atât înainte, cât și după competiție. Așa că obțin o creștere a cantității de energie din corpul lor și nu încalcă regulile olimpice, care interzic utilizarea substanțelor dopante.
Acesta este faptul că consumul constant de alimente cu un indice glicemic ridicat poate dăuna cu adevărat organismului tău.
Creșterile de glucoză din sânge pe care aceste alimente le vor provoca pot duce la creșterea în greutate, diabet, colesterol ridicat și boli cardiovasculare.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat tind să treacă prin mai multe etape de procesare și purificare. De exemplu, pâinea și produsele de patiserie făcute din făină fină, precum și alimentele bogate în glucoză, cum ar fi cerealele cu adaos de zahăr, cartofii albi cu amidon și orezul cu bob scurt, sunt alimente cu glicemie ridicată. Și baghetele albe, fulgii de porumb, conservele de fructe și covrigii sărați sunt foarte mari.