Ortorexia Nervoasă ce este, simptome, cauze. Raw Vegani și Vegani susceptibili să se îmbolnăvească.

WIKI ORTOREXIA NERVOASĂ sau OBSESIA PENTRU ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ. Simptome, cauze, tratament ortorexie nervoasă, cine este predispus la boală.

S-a constatat ca o mare pondere dintre pacienții diagnosticați cu ortorexie fac parte dintr-un grup cu un stil de hrană limitativ - Raw vegan, vegan sau chiar sunt axați pe hrana care face parte dintr-un singur grup alimentar.

Persoanele ortorexice distorsionează informaṭiile despre obiceiurile sănătoase alimentare, transformȃdu-le ȋn obsesii, iar veganii duc la extrem aceste recomandări, ştiut fiind faptul că ȋn termeni de micronutrienṭi, dieta vegană este susceptibilă ȋn a fi săracă din acest punct de vedere. 

Ortorexia Nervoasă pareri forum cauze si tratament

Să nu uităm că vegetalele consumate ȋn exces vin la pachet şi cu alte probleme legate de toxicitatea acumulării ȋn organism de pesticide, pe care le găsim ȋn special ȋn rădăcini şi frunze.

Cum se manifestă ortorexia nervoasă

Ortorexia se instalează treptat în viața unei persoane, debutul fiind unul perfect normal și bine intenționat – o viață sănătoasă printr-o hrană sănătoasă.

Dorinṭa de a consuma doar "super-alimente" restricṭionează relaṭiile cu prietenii, persoana se izolează, mănȃncă doar acasă, iar viaṭa de familie devine şi ea serios afectată. 

Ȋn cazuri extreme, ortorexicii preferă să se ȋnfometeze decȃt să consume alimente "impure", periculoase pentru sănătatea lor. 

Unii dintre ei chiar se mȃndresc cu alegerea lor şi se consideră "superiori" că pot să mănânce doar alimente organice, relativ neprocesate, fără conservanṭi, antibiotice sau organisme modificate genetic.

Viața socială a acestor persoane, evident, este puternic afectată, ei ajung să se izoleze de familie – dacă aceasta nu le împărtășește convingerile – eventual beneficiind de apartenența la un grup foarte limitat, a căror singură trăsătură în comun este hrana sănătoasă.

SIMPTOME ale ORTOREXIEI NERVOASE

• Alocarea exagerată de timp, zilnic, pentru prepararea mesei sau găsirea alimentelor perfecte.

• Afişarea unor sentimente de superioritate ȋn ceea ce priveşte alimentaṭia ȋn faṭa celor cu alte obiceiuri alimentare

• Urmărirea unui anumit regim alimentar considerat sănătos şi pur de către subiect

• Asocierea respectului de sine cu reuşita urmăririi regimului alimentar impus de ei ȋnşişi ca fiind cel corect (simṭind vinovăṭie dacă regimul nu se respectă şi satisfacṭie maximă cȃnd se reuşeste)

• Actul alimentaṭiei devine focalizarea centrală a existenṭei, ȋn detrimentul altor valori personale, a relaṭiilor interumane dezvoltate pȃnă atunci sau a activităṭilor de care anterior persoana se bucura.

• Alocarea unor mari sume de bani pentru alimente bio, organice, venite din ṭări exotice, etc

Există tratament pentru ortorexia nervoasă?

DA! Aceste persoane trebuie să beneficieze de ajutorul familiei și al unor specialiști – nutriționist și psiholog. În primul rând ortorexicul trebuie să admită existența afecțiunii sale și să accepte ajutorul. 

Din păcate acest lucru se întâmplă doar în momentul apariției unor disfuncții ale organismului, determinate de modul de hrănire, extrem de restrictiv, pe care aceste persoane l-au practicat pentru o perioadă lungă de timp.

Revenirea acestor persoane la o viață normală se va face treptat. Ele nu vor renunța la convingerile lor, dar vor avea o percepție și o acceptare diferită a ideii de a mânca sănătos. Vor realiza că hrana sănătoasă nu te face un om mai bun sau superior celorlalți.

MAI POTI CITI