3 lucruri despre hipertensiune arterială pe care toată lumea ar trebui să le știe
7/30/2022
Trei fapte interesante despre hipertensiune arterială pe care toată lumea ar trebui să le cunoască
Acum, când întreaga lume se confruntă cu un stres sever, este deosebit de important să nu uiți de sănătatea ta și să-ți controlezi tensiunea arterială.
1. HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ POATE DUCE LA PROBLEME DE MEMORIE ȘI DE GÂNDIRE
Anul trecut, oamenii de știință brazilieni au analizat datele dintr-un studiu amplu al funcției cognitive, care a inclus peste 7.000 de oameni. Toți voluntarii au trecut teste de memorie, fluență, atenție și concentrare.
Oamenii de știință se așteptau ca riscul de afectare cognitivă și demență să fie mai mare la persoanele care au avut hipertensiune mai mult timp. Cu toate acestea, ei au descoperit că accelerarea pierderii memoriei și declinul gândirii nu depind de vârsta la care a început hipertensiunea și de cât a durat aceasta.
Deficiența cognitivă a progresat atât la participanții cu vârsta sub 55 de ani (în studiu au fost grupați în grupa de vârstă mijlocie), cât și la persoanele în vârstă.
În plus, la persoanele cu prehipertensiune apare deteriorarea cognitivă: presiunea sistolică de la 121 la 139 mmHg. și diastolice de la 81 la 89 mm Hg.
În special, cogniția a scăzut mai repede la persoanele care au controlat slab asupra hipertensiunii și a căror tensiune arterială a rămas ridicată. În același timp, motivele controlului slab au variat: lipsa tratamentului, tratament ineficient, forme severe de boală.
2. ABUZUL DE SARE ESTE UN FACTOR DE RISC PUTERNIC
Există o credință larg răspândită că dezvoltarea hipertensiunii arteriale este afectată în primul rând de ereditatea slabă și stresul prelungit. Factorul ereditar joacă un rol, asta e sigur.
Dar în sine, o predispoziție ereditară la hipertensiune arterială nu înseamnă că o persoană se va îmbolnăvi cu siguranță.
Stresul acționează adesea ca un detonator, declanșând dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, chiar și condițiile ideale de viață nu scutesc o persoană de alți factori de risc serioși.
Unul dintre ele este abuzul de sare. Puțini oameni știu că, chiar și fără a adăuga sare pe alimente intenționat, consumăm sare de masă de trei ori mai mult decât cantitatea de care avem nevoie.
Excesul de sodiu în organism contribuie la retenția de apă în vasele de sânge. Acest lucru crește sarcina asupra inimii și a vaselor de sânge și, în timp, poate duce la o creștere persistentă a tensiunii arteriale.
3. 120/80 NU ESTE ÎNTOTDEAUNA TENSIUNEA NORMALA
Astăzi, limita presiunii superioare (sistolice) este considerată a fi de 120 mm Hg. Cu cât este mai mare, cu atât este mai greu pentru inimă să pompeze sânge. Excesul de presiune susținut semnalează hipertensiune arterială.
Într-un studiu recent, o echipă de oameni de știință din Statele Unite și Finlanda a analizat rezultatele a patru studii mari care oferă date despre măsurarea tensiunii arteriale la peste 27.000 de persoane. 54% din acest eșantion au fost femei.
Oamenii de știință au stabilit că pentru femei, pragul pentru presiunea superioară normală a fost mai mic decât pentru bărbați - 110 mmHg. comparativ cu 120 mmHg.
Depășirea acestui nivel a fost asociată cu riscul de a dezvolta orice patologie cardiovasculară. De asemenea, s-a constatat că femeile au un prag de tensiune arterială mai scăzut în raport cu riscul fiecărei boli cardiovasculare specifice.
Oamenii de știință consideră că această descoperire ar trebui să fie un motiv pentru a regândi recomandările existente pentru a dezvolta măsuri eficiente de prevenire și diagnosticare a bolilor de inimă la pacienți.
Tags