Este Glutamatul de Sodiu dăunător sănătății? Aditivul E621 poate sa ne ingrase?

Sa ne facem o parere obiectiva despre efectele Glutamatului de Sodiu asupra sanatatii, daca este daunator, ne poate ingrasa sau chiar daca poate cauza cancer.

Aditivul alimentar E621, se mai numește și potențiator de aromă, sau glutamat monosodic. Unii se tem de prezența sa printre ingredientele produselor, alții cred că posibilul prejudiciu adus pentru sănătate este mult exagerat.

WIKI - Glutamatul monosodic este o sare a acidului glutamic. Este unul dintre cei mai abundenți aminoacizi din natură și se găsește în majoritatea alimentelor. Este implicat în metabolismul și sinteza proteinelor și, prin urmare, este considerat destul de important pentru organism. 

Glutamatul de sodiu are un gust deosebit, care se numește gust umami. Umami este al cincilea gust, completând gustul dulce, amar, sărat și acru.

Este adevărat că glutamatul monosodic este dăunător sănătății?


Ipotezele conform cărora glutamatul monosodic poate dăuna sănătății au fost exprimate în mod repetat - a fost acuzat de dureri de cap și posibile tulburări ale creierului.

Adevarul  este că acidul glutamic îndeplinește funcțiile unui neurotransmițător în creier: se leagă de receptorii neuronilor și îi excită. Versiunile conform cărora glutamatul poate dăuna creierului sunt legate tocmai de aceasta.

pareri forum glutamatul de sodiu efecte adverse si beneficii

Oamenii de știință ne asigură ca pentru a simți cel puțin ceva rău de la glutamatul monosodic, trebuie să mănânci mult din el (sau alimente cu el) - de aproximativ 500 de ori mai mult decât în ​​mod normal.

Un alt „efect negativ” al glutamatului monosodic este provocarea crizelor de astm, care a fost demonstrat într-unul dintre studii. Alți oameni de știință, însă, nu au reușit să repete rezultatele acestor studii.

Nici legătura dintre cancer și utilizarea alimentelor cu glutamat de sodiu nu a putut fi demonstrată. Unii oameni de știință au lucrat enorm și au studiat publicații științifice timp de aproape jumătate de secol - printre ei nu a existat nici una care să confirme existența unei astfel de relații.

Glutamatul de sodiu poate provoca creșterea în greutate?


Suplimentul alimentar a fost acuzat că îngrașă oamenii din consumul de glutamat monosodic. Într-adevăr, unii oameni de știință au demonstrat că persoanele care au mâncat o mulțime de alimente care conțin acest supliment nutritiv au fost mai predispuse la obezitate decât cei care au mâncat altfel.

Dar cercetări mai amănunțite au arătat că nu a fost deloc glutamat monosodic. Acei oameni care s-au îngrășat, în principiu, au mâncat mai mult și au consumat mai multe calorii - acest lucru a dus la creșterea în greutate. 

Glutamatul monosodic nu este dăunător, dar nu toată lumea îl poate mânca


Până în prezent, oamenii de știință nu au nicio dovadă că glutamatul monosodic este dăunător sănătății. Într-adevăr, poate fi toxic dacă este consumat în cantități mari, dar de obicei nu o face nimeni.

Nu trebuie să uităm că glutamatul monosodic încă nu este potrivit pentru toată lumea: există persoane care sunt sensibile la acest supliment alimentar. 

Dacă mănâncă alimente care conțin E621, atunci se confruntă cu diverse efecte secundare: înțepăturile și arsurile de limbă, capul le poate durera și sunt posibile și atacuri de astm. 

Acestea sunt reacții individuale, a căror apariție nu înseamnă deloc că aditivul alimentar dăunează tuturor.


MAI POTI CITI