Pareri Fluctuatii de greutate de la o zi la alta. De ce este periculoasă. Efectul YO-YO.
7/09/2022
Diferenta de greutate intre seara si dimineata, de ce arata cantarul mai mult, de ce fluctueaza greutatea de la o zi la alta si daca acest fenomen este bun sau periculos pentru sanatate.
Potrivit medicului Andrey Beloveshkin, fluctuațiile puternice de greutate de peste 5 ori slăbesc citotoxicitatea T-killers cu 30%. Și asta înseamnă că organismul devine foarte susceptibil la viruși, bacterii și are un sistem imunitar mai slab. Acesta din urmă, de altfel, are „memorie”.
Efectul yo-yo se referă la reacumularea surplusului de kilograme după renunțarea la o dietă pentru slăbit.
Termenul „efect yo-yo” a fost inventat pentru prima dată de profesorul Kelly Brauel. El a fost primul care a observat că săriturile bruște de greutate sunt ca o jucărie a unui copil care se mișcă în sus și în jos.
Numele provine de la mișcarea jos-sus a jucăriei yo-yo, fiind expresia variației ciclice a greutății corporale la cei care țin diete restrictive: inițial ținerea regimului de slabire duce la scădere în greutate, însă revenirea la obiceiurile alimentare anterioare determină recâștigarea kilogramelor pierdut. Persoana începe o nouă dietă pentru a scădea în greutate, și ciclul reîncepe.
Cauzele efectului yo-yo sunt psihoemoționale și metabolice. Orice dietă hipocalorică duce în timp la spolierea organismului, iar restricțiile impuse de dietele extreme generează frustare, depresie și oboseală. Dieta devine astfel imposibil de continuat, iar revenirea la vechile obiceiuri alimentare se traduce prin creșterea rapidă în greutate. Ca răspuns la faptul că s-a îngrășat din nou, persoana în cauză începe o nouă cură de slăbire.
Astfel apare un ciclu de variații ale greutății corporale care însă modifică raportul între grăsime și masă musculară al organismului: în faza inițială a unei diete de deprivare, scăderea în greutate apare prin pierderea de apă, masă musculară, glicogen și grăsime.
În primul rând, corpul pierde rapid apă, kilogramele pleacă rapid. Dar de îndată ce o persoană încetează să adere la restricții stricte, kilogramele revin și „aduce prietenii cu ele”
S-a dovedit că riscul de obezitate cu fluctuații repetate ale greutății în intervalul de 4-5 kg crește serios vârsta și se observă la 20%-55% dintre cei care s-au confruntat cu acest lucru. Mai mult, cu cât amplitudinea este mai mare, cu atât corpul suferă mai mult. Acest lucru duce la tulburări metabolice, somn slab, patologii cardiovasculare și alte consecințe neplăcute.
Potrivit statisticilor, aproximativ 65% dintre cei care au slăbit brusc și-au revenit în decurs de un an. În același timp, după pierderea în greutate, procentul de țesut adipos a rămas aproape același - persoana a pierdut apă și mușchi.
În primul rând, trebuie să compuneți corect o dietă. Trebuie să fie echilibrata fără restricții ascuțite asupra valorii energetice.
În același timp, este important să adăugați activitate fizica pentru a dispersa metabolismul.
Asigurați-vă că vă revizuiți rutina zilnică. Așa că, de exemplu, așa-numitele bufnițe, care se culcă târziu și se trezesc târziu, au tendința de a se îngrașa. Și există o explicație pentru asta.
În perioada de la 23:00 la 02:00, se produce hormonul de creștere, care este implicat în descompunerea țesutului adipos. Dacă în acest moment nu dormi constant, șansele organismului de a pierde excesul sunt reduse. Așa că începe-ți călătoria către corpul perfect construind un program sanatos de viata.