Păreri VITAMINELE B13. K1, K2 ignorate dar foarte importante pentru sănătate
7/26/2022
Cel mai adesea, includem în dietă alimente care conțin vitaminele A, C, D, E - experții vorbesc și exprimă părerile în mod constant despre beneficiile lor pentru funcționarea organismului uman.
Dar, pe lângă aceste vitamine populare, există multe altele despre care uităm sau nu le acordăm importanța cuvenită. Ne oferim să ajungem din urmă și să vorbim despre vitaminele care au rămas fără atenție.
1. VITAMINA B13 - acid orotic
Această vitamină este implicată în procesele metabolice, este necesară persoanelor care au semne de anemie.
Iată câteva funcții suplimentare ale vitaminei B13:
- asigură funcționarea normală a inimii;
- îmbunătățește absorbția de calciu și magneziu;
- reduce riscul de spasme musculare;
- normalizează starea și funcționarea sistemului nervos central;
- formează scheletul osos
Deficitul de vitamina B13 poate duce la boli de piele precum eczeme, neurodermatite, psoriazis, ihtioza.
Corpul nostru este capabil să producă în mod independent aproape întreaga cantitate necesară de acid orotic.
Cu toate acestea, în lumea modernă, există multe circumstanțe care interferează cu funcționarea normală a organismului: utilizarea antibioticelor, stresul, anxietatea crescută, administrarea de medicamente fără prescripție medicală, malnutriția etc.
Dacă trebuie să completați dieta cu alimente care conțin vitamina B13, rețineți că cel mai mare conținut din această substanță se află în ficat, organe, drojdie, unele legume și rădăcinoase (anghinare, napi, morcovi, sfeclă), produse lactate. . Principala sursă de acid orotic pentru oameni este laptele de vacă.
2. VITAMINĂ K1
Se găsește de obicei în alimentele vegetale, se găsește în legumele verzi și ierburi: broccoli, varză, spanac.
Acest tip de vitamina K este slab absorbit de organism dacă provine din alimente – acest lucru a fost demonstrat de studii .
Respondenții au fost împărțiți în două grupuri și fiecare a primit cantitatea potrivită de vitamină pe stomacul gol după somn: primul grup - din legume, iar al doilea - sub formă de preparat farmaceutic.
Rezultatele au arătat că nivelul de filochinonă din sânge după consumul de spanac cu unt a fost semnificativ mai scăzut decât după administrarea preparatului farmaceutic. În plus, absorbția vitaminei K1 din legume a fost de 1,5 ori mai lentă.
3. VITAMINĂ K2 (FILOCINONĂ)
Acest subtip de vitamina K se găsește în produsele de origine animală: cotlet de porc, carne de pasăre, gălbenuș de ou, brânzeturi tari și moi, unt.
Interesant este că consumul de alimente care conțin vitamina K2 are un efect mai bun asupra coagulării sângelui decât alimentele bogate în vitamina K1.
Deficiența acestei vitamine este rară la adulți, deoarece majoritatea alimentelor conțin cantitatea necesară de K1 și K2, care poate fi produsă de organismul însuși.
Dar merită să ne amintim unele cazuri care fie interferează cu absorbția, fie duc la deficiență de vitamina K:
• luarea de antibiotice;
• anticoagulante, în special warfarină;
• tulburare cronică a tractului gastro-intestinal;
• diete care exclud alimentele cu vitamina K.