Administrarea de ANTIBIOTICE la bebeluși poate provoca Astm și Alergii pe viitor

Un nou studiu arată că expunerea timpurie a bebelușilor la antibiotice ucide bacteriile sănătoase din tractul digestiv și poate declanșa astm și alergii.

Acest studiu oferă dovezi convingătoare că asocierea observată îndelung între expunerea la antibiotice în copilăria timpurie și dezvoltarea ulterioară a astmului și a alergiilor este strâns legată.

Concluzia practică pe care o dau autorii lucrării este simplă: dacă este posibil, evitați utilizarea antibioticelor la copiii mici, deoarece acest lucru poate crește riscul unor probleme semnificative pe termen lung cu alergii și/sau astm.

În cursul studiului, oamenii de știință de la universitățile Rutgers, New York și Zurich au remarcat că antibioticele, unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente la copii, afectează comunitățile microbiomului intestinal și funcțiile metabolice. Aceste modificări ale structurii microbiotei pot afecta imunitatea.

administrare de antibiotice la bebelusi cauzeaza astm si alergii

În prima parte a experimentului, șoarecii de cinci zile au primit apă și antibiotice  - azitromicină sau amoxicilină

După ce șoarecii s-au maturizat, cercetătorii i-au expus la un alergen comun derivat din acarienii de praf de casă. Șoarecii tratați cu oricare dintre antibiotice, în special azitromicină, au prezentat o rată crescută de răspuns imun, adică alergii.

A doua și a treia parte a experimentului au testat ipoteza că expunerea timpurie la antibiotice provoacă alergii și astm prin uciderea unora dintre bacteriile intestinale sănătoase care mențin sistemul imunitar sănătos.

Oamenii de știință au comentat că aceste experimente oferă dovezi puternice că antibioticele provoacă răspunsuri imune nedorite prin efectele lor asupra bacteriilor intestinale, dar numai dacă bacteriile intestinale sunt modificate în copilăria timpurie.


MAI POTI CITI