Sindromul Morții Subite: ce bebeluși sunt expuși riscului

Ce îi unește pe acești bebeluși și pe ce motive le este atribuită cauza morții - sindromul morții subite. Procesele care duc la moartea sugarilor sunt o oprire bruscă, inexplicabilă, a activității cardiace și respiratorii.

În ciuda faptului că însuși conceptul de „sindromul morții subite a sugarului” este încă un mister pentru oamenii de știință, mulți ani de cercetare au oferit câteva date. 

De exemplu, oamenii de știință din domeniul medical au conturat un fel de zonă de risc, copiii - „locuitori” ai cărora au de multe ori mai multe șanse să moară înainte de a împlini vârsta de un an. Deci, cine este în pericol:

👉 Sugari mai mari de 2 luni, dar mai mici de 4 ani. Medicii, care au „disectat” literalmente subiectul sindromului morții subite a sugarului de mai bine de un deceniu, au observat că cea mai critică vârstă pentru moartea bebelușilor este de 2-4 luni.

Evident, acest lucru se datorează faptului că la această vârstă copilul este deja capabil să se întoarcă în mod independent cu fața în jos într-un vis, în timp ce instinctele lor de supraviețuire nu sunt încă dezvoltate. 

sindromul mortii subite la bebelusi cauze si factori de risc

Cu alte cuvinte, dacă bebelușul nu are suficient oxigen, nu va face nicio manevră (nu se întoarce, nu plânge, nu aruncă capul în sus) pentru a se salva. 

Bebelușii sub 2 luni nu se pot răsturna, în timp ce bebelușii peste 4 luni își dezvoltă treptat instinctele de autoconservare.

👉  Copii cu imunitate redusă. Faptul este că „puterea” și subdezvoltarea (în funcție de vârstă) a sistemului imunitar al copilului afectează direct activitatea cardiacă și respirația. 

Imunitate puternică înseamnă bătăi mai stabile ale inimii și respirație. În aceeași categorie (tocmai „mulțumită” imunității slăbite), de exemplu, în această categorie se încadrează bebelușii prematuri, copiii părinților fumători și alcoolici, copiii din sarcini multiple.

👉 Băieții. Potrivit statisticilor, pentru fiecare fată cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 luni care a murit cu un diagnostic de sindrom de moarte subită, există 2 băieți. 

În parte, acest raport poate fi explicat prin faptul că imunitatea în copilărie este ceva mai mare la viitoarele doamne decât la domni.

👉 Copii care se confruntă cu hipertermie sau hipotermie. Ambele condiții de mediu fac ca respirația sugarului să devieze de la ritmul normal de lucru. 

Iar supraîncălzirea în această situație este mai gravă decât hipotermia - atunci când copilul este rece, respirația și activitatea inimii lui încetinesc, dispărând treptat. 

Dar dacă este fierbinte și mai ales are nasul înfundat, respirația și inima i se pot opri pur și simplu.

👉  Bebeluși care dorm pe burtă. Potrivit statisticilor, aproximativ 82% dintre copiii decedați diagnosticați cu sindromul morții subite au murit în somn, 70% dintre ei - întinși pe burtă, cu fața în jos sau în lateral.


MAI POTI CITI