ZEPLAN 20 mg păreri forum, prospect, beneficii, contraindicații și prețuri
8/16/2022
Urmărind opiniile de pe diverse forumuri despre Zeplan 20 mg se observa ca părerile cumpărătorilor sunt în generale bune, echilibrate, impresia principala fiind ca produsul oferă rezultate individuale maxime si experiențe unice în îngrijirea sănătății.
Deseori cei care au utilizat au mai căutat și informații despre: zeplan îngrașă, cât timp se face tratament, preț compensat.
Vezi dacă Zeplan 20 mg funcționează păreri forum, recenzii utilizatori, rezultate. Preț – cumpără la preț de depozit direct din farmacia online. Păreri – studii si rezultate clinice, mod de administrare, contraindicații și efecte secundare.
Conform prospectului, Zeplan 20 mg face parte din grupa farmacoterapeutica: hipolipemiante; hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei.
Compoziție
Un comprimat filmat conține simvastatina 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, butil- hidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, Opadry 39G22514.
Zeplan este indicat ca adjuvant al dietei pentru reducerea nivelelor crescute ale colesterolului total, a LDL-colesterolului, apolipoproteinei B si trigliceridelor la pacienti cu hipercolesterolemie primara, hipercolesterolemie familiala heterozigota sau hiperlipidemie mixta, atunci când răspunsul la dieta si alte masuri nefarmacologice este insuficient.
Contraindicatii
- hipersensibilitate la simvastatina sau la oricare dintre excipientii produsului;
- afecțiuni hepatice active sau creșteri persistente inexplicabile ale transaminazelor serice;
- porfirie;
- sarcina si alăptare; femei la vârsta fertila, in absenta protecției adecvate prin metode nehormonale;
- tratament concomitent cu itraconazol, ketoconazol, antiproteaze (vezi Interactiuni).
Doze si mod de administrare
Zeplan se administreaza oral. Pacientii trebuie sa urmeze o dieta hipocolesterolemianta standard inainte si pe toata durata tratamentului cu Zeplan.
• Cardiopatie ischemica
Pacientii cu cardiopatie ischemica pot fi tratati cu o doza initiala de 20 mg simvastatina/zi in priza unica, administrata seara. Ajustarea dozei, daca este necesara, se va face la intervale de cel putin 4 saptamani, pana la maximum 80 mg pe zi, administrate seara, in priza unica, in functie de evolutia colesterolemiei.
Daca nivelele LDL-colesterolului scad sub 1,94 mmol/l (75 mg/dl) sau colesterolul total scade sub 3,6 mmol/l (140 mg/dl), dozele de simvastatina trebuie reduse.
• Hiperlipidemie
Doza initiala recomandata este de 10 mg simvastatina/zi, administrata seara. Doza zilnica este de 10 - 80 mg simvastatina/zi, in priza unica, administrata seara. Un raspuns important la tratamentul cu Zeplan apare deja la sfarsitul primelor doua saptamani, iar raspunsul terapeutic maxim apare dupa 4-6 saptamani de tratament. Raspunsul se mentine la continuarea tratamentului. Daca tratamentul cu Zeplan este intrerupt, colesterolul total revine la valorile dinaintea tratamentului. Ajustarea dozelor se face dupa modelul de mai sus (vezi Cardiopatie ischemica) .
• Hipercolesterolemia familiala homozigota
Dozele recomandate pentru pacientii cu hipercolesterolemie familiala homozigota sunt de 40 mg simvastatina pe zi in priza unica, seara sau 80 mg simvastatina pe zi, in trei prize: 20 mg dimineata, 20 mg la pranz si 40 mg seara.
Zeplan se utilizeaza asociat cu alte masuri de reducerea a lipidelor sau daca astfel de tratamente nu sunt disponibile.
• Tratament asociat
Zeplan este eficient ca monoterapie sau in asociere cu chelatori ai acizilor biliari. La pacientii care primesc ciclosporina, fibrati sau niacina concomitent cu Zeplan, doza maxima de simvastatina recomandata este de 10 mg pe zi.
• Insuficienta renala
Pentru ca simvastatina nu prezinta excretie renala semnificativa, nu este necesara modificarea dozelor de Zeplan la pacientii cu insuficienta renala moderata.
La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei <30 ml/min), daca sunt necesare doze de peste 10 mg simvastatina pe zi, acestea vor fi administrate cu precautie.
• Varstnici
Eficacitatea tratamentului cu simvastatina la varstnici este similara cu cea observata la adulti la aceleasi doze. Nu se constata o crestere a frecventei reactiilor adverse manifestate clinic sau paraclinic.
• Copii
Nu au fost realizate studii privind eficienta si siguranta administrarii simvastatinei la copii.
Reactii adverse
Zeplan 20 mg este in general bine tolerat. Mai frecvent pot sa apara dureri abdominale, constipatie si flatulenta. Alte reactii adverse sunt astenia si cefaleea.
Uneori pot sa apara: greata, diaree, rash, dispepsie, prurit, alopecie, somnolenta, crampe musculare, mialgii, pancreatita, parestezii, neuropatie periferica, varsaturi si anemie.
Rareori pot aparea miopatie, rabdomioliza sau hepatita/icter.
Foarte rar apare un sindrom de hipersensibilitate, care poate fi manifestat prin: angioedem, sindrom lupoid, polimialgie reumatica, vasculita, trombocitopenie, eozinofilie, VSH crescut, artrite, artralgii, urticarie, fotosensibilitate, febra, hiperemie, dispnee, stare alterata.