Ce este imunitatea celulară si cum ne ajuta sa nu ne îmbolnăvim

Când medicii vorbesc despre imunitate, se referă la un concept general. În același timp, sistemul de apărare al organismului în sine este extrem de complex și este format din mai multe tipuri. 

• Una este imunitatea umorala, care este o protecție împotriva majorității bacteriilor și neutralizarea toxinelor acestora. Funcționează cu ajutorul limfocitelor B. 

• Cealaltă este celulara. Ei vorbesc mai des despre imunitatea celulara, dar ce este?

Imunitatea celulară este o variantă a răspunsului imun care nu implică anticorpi și sistemul complementului (un complex de proteine ​​protectoare care sunt prezente în mod constant în sânge). 

Când imunitatea celulară este activată, aceasta înseamnă că sunt activate mecanisme precum macrofagele, ucigașii naturali, limfocitele T citochice specifice antigenului. Și ca răspuns la pătrunderea agentului patogen, încep să se producă citokine.

wiki ce este imunitatea celulara si cum ne ajuta ea sa fim sanatosi

Potrivit experților, imunitatea celulară se bazează pe limfocitele care se deplasează din măduva osoasă în timus (altfel ,  glanda timus) pentru a se maturiza în cele din urmă. Ele se numesc dependente de timus, sau pe scurt limfocite T. 

În timpul vieții, limfocitele trebuie să părăsească organele limfoide de mai multe ori, intrând în sânge, dar după ce revin. O astfel de mobilitate, spun experții, le permite să se găsească rapid la locul inflamației. 

Limfocitele cu litera T pot fi de mai multe tipuri:

• T-killers;
• T-helpers;
• T-supresoare.

Celulele T ucigașe sunt celule capabile să distrugă antigenele. T-helperii nu pot distruge ei înșiși substanțele străine periculoase, dar sunt primii care le recunosc, reacționează la astfel de agenți patogeni producând diferiți factori care ajută la reproducerea și maturarea celulelor imunității umorale, precum și a T-killers.

Ajutoarele T sunt numite veriga centrală a imunității celulare, deoarece coordonează activitatea tuturor celulelor legate de răspunsul imun. 

Imunitatea celulară este deosebit de bună împotriva agenților patogeni precum:

• virusuri;
• ciuperci;
• bacterii;
• celule tumorale.

T-supresorii sunt celule care vă permit să suprimați activitatea răspunsului imun. Această opțiune este necesară atunci când protecția nu mai este necesară, de exemplu, inflamația acută a fost eliminată. 

Aceste celule sunt extrem de importante, deoarece mecanismul acțiunii lor vă permite să evitați dezvoltarea reacțiilor autoimune.

Imunitatea celulară este strâns legată de cea umorală. La urma urmei, celulele sunt implicate în formarea antigenelor și o serie de reacții care stimulează imunitatea celulară sunt imposibile fără producerea de anticorpi.


MAI POTI CITI