Cum să Mesteci Corect și de ce este important pentru sănătate

Digestia începe în gură când mestecăm alimente. Dar de multe ori nu acordăm nicio atenție acestui proces, ne grăbim, înghițim mâncare din mers, citim sau urmărim ceva interesant în timp ce mâncăm și nici măcar nu observăm că mâncăm. 

Și bineînțeles, mestecăm foarte prost ceea ce punem în gură. Mestecarea corectă a alimentelor este importantă nu numai pentru o digestie sănătoasă, pentru absorbția nutrienților, ci chiar și pentru dinți și gingii sănătoase. 

Iată așadar. de ce este important să mesteci bine și cum să o faci corect

Mestecarea corectă a alimentelor este esențială pentru o digestie adecvată și pentru sănătatea orală. 

În primul rând, mestecarea lentă și temeinică a alimentelor afectează procesul de saturație. 

sfaturi cum sa mestecam corect mâncarea

Sistemul digestiv are timp să trimită un semnal creierului despre umplerea stomacului. Astfel, mestecatul pe îndelete ajută la evitarea supraalimentării

Odată cu o mestecare adecvată, alimentele sunt umezite abundent cu salivă și frecate cu dinții până la cele mai mici particule, care sunt mai rapid și mai ușor de digerat. 

Sub acțiunea salivei, descompunerea amidonului începe deja în cavitatea bucală, ceea ce este necesar pentru ca organismul să asimileze nutrienții din alimentele cu carbohidrați. 

Mestecatul afectează chiar și funcționarea inimii. Dacă mesteci prost și, ca urmare, bucăți mari ajung în stomac, ele debordează, crește presiunea asupra diafragmei, ceea ce complică munca inimii. 

Mestecarea insuficientă poate duce la greutate în abdomen, balonare și flatulență, contribuind la dezvoltarea gastritei, enteritei, colitei și a altor boli ale tractului gastrointestinal.

Cum se mestecă corect

Pentru a evita problemele digestive, este important să mesteci fiecare bucată de mâncare de aproximativ 20 de ori. 

În acest caz, este important să schimbați partea de mestecat, folosind grupurile de molari din stânga și din dreapta în cantități egale. 

În plus, experții recomandă mestecarea alimentelor în porții mici pentru a măcina bine și umezi fiecare bucată cu salivă.


MAI POTI CITI