TREZIREA cu o oră mai devreme reduce riscul de DEPRESIE cu un sfert

Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a oferit dovezi convingătoare că cronotipul unei persoane influențează semnificativ riscul de depresie. 

Cronotipul este un termen care desemnează particularitățile bioritmice ale organismului. El determină capacitatea de adaptare și răspunde de funcțiile fiziologice. 

S-a dovedit că markerii genetici asociați cu o creștere precoce indică un risc scăzut de a dezvolta depresie. 

Trezirea cu o oră mai devreme a fost asociată cu un risc cu 23% mai mic de depresie. 

ora de trezire si depresia

Într-un comunicat de presă, oamenii de știință explică că riscul de depresie ar trebui redus cu atât de mult dacă o persoană care se culcă de obicei la 1 a.m. se culcă în schimb la miezul nopții și doarme pentru numărul obișnuit de ore.

Acest studiu nu arată dacă trezitul mai devreme poate ajuta la prevenirea depresiei la persoanele care se trezesc deja târziu

Cu toate acestea, oamenii cu un cronotip mediu pot îmbunătăți starea de spirit în acest fel, spun oamenii de știință. 

Ei sugerează, de asemenea, că efectul antidepresiv al trezirii devreme dimineața poate explica durata mai lungă a expunerii la lumina zilei. 

Potențial, poate stimula producția de hormoni care afectează pozitiv starea de spirit. 

Cei 85.000 de participanți la studiu au purtat instrumente de urmărire a somnului timp de șapte zile și 250.000 au completat chestionare detaliate despre preferințele lor privind timpul de somn. 

Aceste informații au permis oamenilor de știință să judece natura somnului oamenilor la cea mai apropiată oră și relația dintre diferitele variante genetice cu momentul trezirii.

MAI POTI CITI