ATACUL de PANICA - sfaturile medicului pentru al învinge
10/09/2022
Primul ajutor in atacul de panica ca sa învingi atacurile de panica. Ce declanșează atacul de panica, cat dureaza atacul de panica si simptome atacuri de panica.
Un atac de panică este un atac brusc de frică intensă care provoacă reacții fizice severe. De obicei, nu există un pericol real sau un motiv evident. Când apar atacuri de panică, ați putea crede că aveți un atac de cord sau că chiar muriți.
Sfaturi ale medicului pentru a opri un atac de panică
1. Strângeți și relaxați-vă mușchii
Pentru a ușura un atac, puteți folosi cea mai simplă tehnică de relaxare musculară: de exemplu, tensionați și relaxați alternativ grupurile musculare individuale.
Poate fi mușchii spatelui, brațelor, picioarelor, abdomenului. Tensiunea și relaxarea ulterioară ajută la controlul stării mușchilor, concentrarea asupra acesteia, distragerea atenției de la anxietate și frică. Astfel de exerciții vă ajută să învățați să distingeți rapid între mușchii încordați și cei relaxați, recunoscând apropierea unui atac de panică.
2. Respirați corect
La primul semn de atac de panică, este important să vă concentrați asupra respirației. Inhalațiile și expirațiile ar trebui să fie conștiente, lungi, profunde. Respirația profundă ajută la ușurarea răspunsului la stres și anxietate.
Puteți folosi diferite tehnici de respirație:
Respirația diafragmatică, în care peretele abdominal trebuie să se ridice la inspirație și să cadă la expirație.
Respirație simplă lentă. Este mai bine să inspirați pe nas și să expirați pe gură. Umerii și spatele trebuie să fie îndreptați.
Folosind numărătoarea. Trebuie să inspirați și să expirați, numărând de fiecare dată până la 4. Este bine dacă vă puteți concentra pe numărare și respirație.
Cu respirația țintă. Dacă inhalările și expirațiile devin frecvente, superficiale, vă puteți ține respirația după inspirație pentru câteva secunde. Acest lucru vă va ajuta să respirați mai încet și mai profund.
3. Imaginează-ți ceva drăguț
Puteți face față fricii și anxietății imaginându-vă ceva plăcut, sigur, asociat cu emoții pozitive. Poate fi un loc în care o persoană se simte confortabil, un animal iubit, cineva apropiat. Principalul lucru este că imaginea evocă emoții pozitive și ajută la calmare.
4. Concentrați-vă pe senzatii
Adesea atacurile sunt însoțite de un sentiment de irealitate a ceea ce se întâmplă, un sentiment de izolare, detașare, pierderea controlului.
Capacitatea de concentrare va ajuta să faceți față acestui lucru. Trebuie să te concentrezi pe senzații familiare: de exemplu, textura țesăturii de sub degete sau senzațiile tactile când simți tastele.
Concentrându-te asupra lor, poți distrage atenția de la anxietatea care provoacă un atac pentru a menține controlul asupra situației.
Pentru a facilita concentrarea asupra senzațiilor, poți purta cu tine un obiect special pentru asta: de exemplu, un breloc, un pix sau orice alt obiect mic, cunoscut.
Dacă un atac de panică începe într-un moment în care nu este nimic potrivit la îndemână, vă puteți concentra asupra oricărui subiect, vă puteți nota toate caracteristicile acestuia.
Poate fi un ceas pe perete, un copac pe stradă, o mașină parcata, o vedere de la fereastră: orice obiect care va ajuta la mutarea atenției.