Atenție la constipație - cum să preveniți balonarea și disconfortul

Aproape toți oamenii se confruntă cu constipație, iar medicii, în consecință, se confruntă în mod regulat cu problema de a ajuta astfel de pacienți. 

Să vorbim despre caracteristicile prevenției și despre principalele aspecte ale tratamentului problemelor cu mișcările intestinale.

DE CE APARE CONSTIPATIA

Constipația este o afecțiune în care o persoană nu are scaun mai mult de două zile, sau apare intestinul în sine, dar se pare că intestinele nu s-au golit complet. 

De asemenea, pacientul se poate plânge de greutate și disconfort în abdomen sau rect, balonare, flatulență, iritabilitate și apetit scăzut.

Cauzele constipației sunt variate. Cel mai adesea, problemele cu scaunele apar din cauza particularităților stilului de viață al unei persoane - stres și efort nervos, muncă sedentară, modificări ale dietei obișnuite sau o dietă în general dezechilibrată sau lipsă de lichide.

constipatia alimente interzise si laxative recomandate

Un specialist va ajuta la determinarea adevăratei cauze a constipației. Gastroenterologul va întreba pacientul despre starea de sănătate, plângeri, natura și frecvența scaunelor, obiceiurile alimentare și activitatea fizică zilnică și, dacă este necesar, va prescrie teste și alte studii.

CUM SĂ TRATAȚI CONSTIPAȚIA ȘI SĂ O PREVENIȚI ÎN VIITOR

Deoarece principala cauză a constipației este o dietă nesănătoasă și un stil de viață sedentar, este logic ca, punând presiune asupra unui stil de viață sănătos, o persoană poate face față în mod independent acestei probleme cu un suport minim de medicamente.

Modul de viață

În primul rând, trebuie să-ți schimbi stilul de viață, chiar dacă o persoană are un loc de muncă sedentar și în mod clar nu este un fan al plimbărilor active și cu atât mai mult al educației fizice. Orice activitate fizică va beneficia nu numai de aspect, dar va ajuta și organele interne să funcționeze fără eșecuri.

Chiar și în cel mai solicitant program, puteți adăuga o plimbare zilnică de douăzeci de minute, de exemplu, în pauza de masă la serviciu, sau puteți face o regulă să coborâți din autobuz sau metrou cu două stații mai devreme. Sau înscrieți-vă la orice activități sportive - fitness, yoga sau chiar dans.

Dieta alimentară zilnică

Cu constipație, este indicat să limitați alimentele grase, picante, afumate, prăjite. De asemenea, medicii nu recomandă ciocolata, cafeaua sau ceaiul tare, brioșele, alcoolul, băuturile carbogazoase și diverse conserve.

Mâncarea trebuie să fie cât mai naturală posibil, la abur sau la cuptor. Poti consuma biscuiti, in special din paine integrala, supe usoare sau chiar vegetariene, cereale, cartofi, carne slaba sau peste, omlete proteice, chefir proaspat, legume, fructe si fructe de padure ca sursa de fibre (in special sfecla uscata, prune uscate, kiwi, conopidă, banane, mere, prune) și beți cel puțin 2-3 litri de apă pe zi. 

Gastroenterologii recomandă să mănânci fracționat - în porții mici, de patru până la cinci ori pe zi.

CUM SĂ ALEGI LAXATIVUL POTRIVIT

Este bine dacă un laxativ poate fi folosit pentru femeile însărcinate și copiii de la naștere, dacă funcționează eficient pentru constipația de orice etiologie: asociată cu malnutriția, de exemplu, lipsa fibrelor în alimentație, stres, medicamente care afectează motilitatea intestinală, durere. în timpul mișcărilor intestinale. 

Și, în același timp, este convenabil de utilizat, astfel încât să nu fie nevoie să-l purtați cu dvs. și să-l luați de mai multe ori pe zi - astfel de fapte sunt slab compatibile cu ritmul modern al vieții.

Multe laxative ușoare îndeplinesc aceste cerințe. Dar există o avertizare - majoritatea produselor care sunt vândute în farmacii, pe lângă efectul lor principal, din păcate, provoacă și formarea crescută de gaze și disconfort abdominal.


MAI POTI CITI