Cum să luați corect Vitamina D. Necesarul zilnic de vitamina D pentru copii, femei și bărbați.

Câteva păreri medicale despre cum să administrați corect Vitamina D, si care sunt dozele zilnice recomandate pentru copii și adulți.

Vitamina D combină un grup de vitamine - D1, D2, D3, D4 și D5. Dintre acestea, doar două forme au o semnificație biologică importantă:

1) D3 - colecalciferol.

80% din D3 se formează în piele din colesterol sub acțiunea razelor b-UV, iar 20% provin din alimente de origine animală (ulei de pește, ficat, gălbenuș de ou).

2) D2 - ergocalciferol.

D2 intră în organism numai prin intermediul produselor vegetale (pâine etc.).

pareri recomandari vitamina d doza corecta administrare la copii

Conform ghidurilor clinice, cel mai bun medicament pentru tratarea deficitului de vitamina D este colecalciferolul (D3).

Vitamina D este solubilă în grăsimi, așa că una dintre cele mai comune forme de dozare este o soluție uleioasă sub formă lichidă sau sub formă de capsule. 

Vitamina D poate fi luată pe stomacul gol sau cu alimente.

Forma lichidă de vitamina D3 se absoarbe de 5 ori mai repede decât cea solubilă în grăsimi, atinge o concentrație mai mare în ficat, unde este transformată în forma sa activă. 

Efectele benefice apar mai repede: după 5-7 zile, pentru forma uleioasă - după 1-14 zile. De asemenea, efectul durează mai mult - până la 3 luni, spre deosebire de ulei - până la 1,5-2 luni.

Cert este că doar tabletele pot oferi doza exactă de Vitamina D.

Din alimente, cantitatea maximă de vitamina D se găsește în uleiul de pește - 400-100 UI la 1 lingură, poate fi folosită pentru prevenirea și tratarea deficienței. Pe lângă 448 UI de vitamina D, o linguriță de ulei de pește conține, de asemenea, vitamina A și acizi grași polinesaturați.

Somonul, sardinele, ciupercile, macroul, heringul, ouăle de pui și prepeliță, uleiul de ficat de cod, produsele lactate, caviarul sunt bogate în vitamina D.

Necesarul zilnic de vitamina D pentru femei și bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani este de cel puțin 600-800 UI.

- Pentru persoanele peste 50 de ani, doza zilnică necesară de vitamina D este de cel puțin 800-1000 UI.

- Doza zilnică de vitamina D pentru gravide este de 800-1200 UI.

- Doza zilnică in perioada neonatala 0-1 luna. - 500 UI.

- Necesarul zilnic de vitamina D pentru sugari de la 4 săptămâni la 1 an este de 1000 UI.

- Doza zilnică de vitamina D pentru copiii de la 1 la 3 ani este de 1500 UI.

- Pentru copiii de la 3 la 18 ani - 1000 UI, cu toate acestea, în perioada de tranziție (în perioada modificărilor fiziologice), doza poate fi crescută la 2000 UI.

MAI POTI CITI