NUTRIȚIA ENTERALĂ și rolul suplimentelor nutriționale orale. Recomandări produse.

În ultimii ani, s-au înregistrat progrese științifice semnificative în domeniul nutriției medicale, iar în prezent există o mai bună înțelegere a principiilor de nutriție optime. 

În cazul pacienţilor care nu se pot hrăni în mod adecvat prin procesul natural de alimentaţie, nutriţia enterală este varianta preferată. Nutriţia enterală este mai ieftină, în general formulele enterale fiind mai uşor de preparat și administrat.

Odată ce ați fost diagnosticat cu o boală cronică, inclusiv una din spectrul oncologic, conștientizarea importanței dietei contează mai mult ca niciodată.

De asemenea, cunoașterea funcțiilor și efectelor nutrienților este foarte importantă. 

prareri produse nutritie enterala recomandari

Formulele enterale diferă în ceea ce priveşte aportul energetic şi compoziţia în glucide, lipide, proteine şi alte elemente (imunonutrienţi, vitamine, minerale etc.).

Cel mai frecvent se folosesc formulele polimerice.

Situaţiile fiziologice speciale pot beneficia de formule enterale specifice (de exemplu, formule cu conţinut mai scăzut în glucide, folosite în diabet).

Majoritatea formulelor pentru nutriţie enterală conţin vitamine şi minerale (electroliţi şi oligoelemente), în cantităţi echivalente cu doza zilnică recomandată. 

Formulele destinate pacienţilor cu boli cronice de rinichi au cantităţi mai mici de electroliţi.

Mai recent, în formulele destinate pacienţilor cu traume majore sau cu stres metabolic ridicat au fost incluse substanţe care să sprijine funcţia imună: arginină, glutamină, acizi omega-3, antioxidanţi (vitamina C, vitamina E, beta-caroten)

Suplimentele pot completa necesarul nutritional al corpului.

Ghidul NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) din 2006 recomandă ca persoanelor sănătoase să li se asigure 25–35 kcal/kg/zi, inclusiv caloriile din proteine. 

Mai precis, aportul de proteine ​​ar trebui să fie între 0,8–1,5 g/kg pe zi (adică 0,13–0,24 g azot pe kg pe zi, unde 6,25 g proteine ​​= 1 g azot).

Menținerea unei stări nutriționale optime este o modalitate importantă de a vă susține terapia, pentru a vă îmbunătăți starea generală, calitatea vieții și toleranța la tratament. 

Pentru a susține eforturile de prevenție a (pre)cașexiei, au fost dezvoltate suplimentele nutritive orale precum Remune™, special adaptate nevoilor nutriționale ale pacienților cu cancer.


Odată cu o conștientizare tot mai mare a potențialelor morbiditate, mortalitate și poverii financiare asociate cu malnutriția, alimentele enterale și orale sunt din ce în ce mai utilizate pe baza unor dovezi puternice și a recomandărilor medicale de specialitate.

Cașexia este descrisă în tratatele de specialitate ca fiind un sindrom complex ce afectează metabolismul și este asociată cu boli cronice precum cancerul și este însoțit și de alte simptome, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, oboseală sau scăderea forței musculare. 

Dacă pierderea în greutate apare în combinație cu apetitul redus și inflamația, atunci vorbim despre cașexie. 

Această afecțiune se caracterizează prin pierderea musculaturii cu sau fără pierderea țesutului adipos și poate progresa în diferite etape - de la precașexie la cașexie.

Băuturile Nutricomp Drinks sunt soluții nutriționale complete, care pot înlocui suplimenta sau chiar înlocui mesele uzuale.


Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește, în special cei doi acizi grași numiți EPA și DHA, vitamina D și proteinele s-au dovedit a fi componente benefice în managementul nutrițional al bolnavilor de cancer. 

S-a demonstrat că aceste elemente nutritive previn și combat pierderea musculară și inflamația.

Compoziția nutrițională adaptată a acestor soluții nutriționale complete poate contribui la atingerea nevoilor dumneavoastră și pot fi folosite ca hrană suplimentară în caz de malnutriție. 


MAI POTI CITI