Vinul și Brânza ajută la reducerea riscului de demență. Nou studiu medical.

Alimentația afectează adesea diverse aspecte ale vieții și sănătății. Potrivit oamenilor de știință americani, utilizarea anumitor alimente poate reduce riscul de demență senilă, aici intrând și consumul de vin și brânzeturi. 

Pentru a face acest lucru, ei au analizat date de la 1.787 de voluntari cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani.

Toți au trecut testul de inteligență fluidă (FIT) între 2006 și 2010. Acest test permite să evaluați memoria și capacitatea de a învăța informații noi. Au fost efectuate noi retestări în 2012–2013 și în 2015–2016, ceea ce a făcut posibilă obținerea de date pentru o perioadă de 10 ani. T

Toți participanții au oferit și informații detaliate despre dieta lor. Au fost luate în considerare 49 de tipuri de alimente și băuturi, inclusiv fructe, legume, carne, produse lactate și băuturi alcoolice precum vin, bere și cidru.

consumul de vin rosu si branza reduce riscul de dementa

Comparând datele nutriționale și rezultatele TPI, autorii au remarcat că persoanele care au mâncat brânză în fiecare zi au avut rezultate semnificativ mai bune la teste de-a lungul timpului - brânza a fost mai sănătoasă decât orice alt aliment în acest sens.

Deși nu există o explicație exactă pentru acest fenomen, se crede că conținutul ridicat de calciu, vitamina B12 și anumite tipuri de lactopeptide, care pot avea un efect benefic asupra cogniției la persoanele în vârstă, ar putea fi cauza. 

Bacteriile din anumite tipuri de brânzeturi sunt, de asemenea, capabile să modifice microbiomul intestinal, despre care se știe că interacționează cu creierul și afectează atât starea de spirit, cât și cogniția.

Autorii studiului au mai concluzionat că consumul zilnic a unei cantități mici de vin roșu ajută la reducerea riscului de declin cognitiv. Și, spre deosebire de brânză, vinul părea a fi mai eficient pentru persoanele cu antecedente de boală Alzheimer decât pentru cei fără antecedente familiale de boală.

O analiză suplimentară a datelor a arătat că consumul de miel o dată pe săptămână reduce riscul de afectare cognitivă mai târziu în viață, deși alte tipuri de carne roșie nu au prezentat un efect similar. 

De asemenea, s-a constatat că excesul de sare din alimentație este un factor serios în dezvoltarea demenței, dar numai la persoanele cu boala Alzheimer din familie.

Autorul studiului a remarcat că  în funcție de factorii genetici, unii oameni par să fie mai protejați de boala Alzheimer, în timp ce alții par să prezinte un risc mai mare. 

Cu toate acestea, ei cred că alegerile alimentare adecvate pot preveni bolile și declinul cognitiv în general.


MAI POTI CITI