Câte Ouă pe zi poți mânca fără riscuri pentru sănătate

Ouăle sunt o sursă importantă de colesterol alimentar. Oamenii de știință au documentat cu mult timp urmă cât de ”periculos” este să le mănânci și câte ouă poți mânca pe zi. 

Un nou studiu bazat pe date de la 1,5 milioane de oameni oferă răspunsuri mai convingătoare la întrebarea: câte ouă putem mânca pe zi fără a ne îmbolnăvi.

Dacă nu mănânci mai mult de un ou pe zi, riscul de boli cardiovasculare nu va crește, au arătat oamenii de știință americani. Rezultatele studiului sunt publicate în BMJ.

O echipă de oameni de știință de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard a analizat datele din trei studii mari care au inclus 215.000 de persoane fără afecțiuni cronice grave la momentul începerii studiului. Starea lor de sănătate a fost monitorizată timp de 34 de ani.

cate oua pe zi poti manca fara sa te imbolnavesti

Cercetătorii au studiat dietele participanților și au descoperit că oamenii mănâncă de obicei între unul și cinci ouă pe săptămână. 

S-a dovedit că acest număr de ouă nu crește riscul de infarct miocardic, boli coronariene și accident vascular cerebral. 

O asociere între consumul de ouă și riscul cardiovascular a fost găsită doar pentru persoanele care au diabet de tip 2.

„În medie, majoritatea oamenilor nu mănâncă mai mult de un ou pe zi. Puteți mânca două ouă la micul dejun, dar doar de două sau trei ori pe săptămână. Deci, aportul mediu este de fapt mai mic de un ou pe zi”, a explicat Frank Hu, coautor al studiului.

În plus, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 28 de studii europene, americane și asiatice care au examinat în mod colectiv obiceiurile de a mânca ouă ale a 1,7 milioane de oameni. 

Datele din aceste studii confirmă, de asemenea, că un ou pe zi NU are un impact negativ asupra sănătății inimii.

În studiile asiatice, consumul de ouă a fost asociat cu o anumită reducere a riscului de boli cardiovasculare. 

Oamenii de știință au propus o explicație că în culturile asiatice, ouăle se găsesc în mod obișnuit ca parte a unei varietăți de feluri de mâncare, în timp ce în Occident, ouăle sunt adesea consumate pe cont propriu, cu carne roșie sau procesată și pâine albă.

Rezultatele studiului sunt în conformitate cu recomandările din 2019 ale Asociației Americane de Inimă pentru gestionarea colesterolului.

MAI POTI CITI