HERPES: ce trebuie să știi despre Viruși și cum să faci față recăderilor cu tratamente
Pericolul HERPESULUI nu poate fi subestimat: poate provoca leziuni grave organelor interne, poate duce la amenințarea avortului și poate agrava cursul altor boli. Cercetările actuale confirmă că virusul herpes poate fi activat atunci când este infectat cu COVID-19.
Familia herpesului: 8 tipuri de herpes pot afecta o persoană
Herpesul nu este unn, ci un întreg grup de boli cu erupții cutanate caracteristice pe piele și mucoase.
Aceste boli sunt cauzate de diferiți virusuri din aceeași familie: opt tipuri de herpes pot afecta o persoană, dar doar cinci sunt bine studiate. Primul tip de virus herpes se manifestă cel mai adesea prin erupții cutanate pe buze, care sunt denumite popular „răceala”.
Al doilea tip de virus provoacă herpes genital, al treilea - varicela și zona zoster, al patrulea și al cincilea - mononucleoza infecțioasă și infecția cu citomegalovirus.
Virusurile herpetice pot provoca leziuni ale pielii și mucoaselor din întregul corp - de la corneea ochiului și canalul auditiv extern până la organele genitale.
Pătrunzând în interiorul celulei, virusul este încorporat în aparatul său genetic și creează un număr nelimitat de copii ale lui însuși, care infectează tot mai multe celule sănătoase.
Deficitul de interferon joacă un rol important în dezvoltarea bolii. Interferonii sunt cele mai importante proteine pentru corpul nostru, care sunt produși pentru a lupta împotriva virușilor și a altor agenți patogeni.
Cu toate acestea, în unele cazuri, sistemul de interferon poate funcționa „la jumătate din putere”, iar apoi proprii interferoni devin insuficienti.
Acest lucru se întâmplă la copiii mici (nu au dezvoltat încă pe deplin acest sistem), la vârstnici și viitoarele mame, la adulții care suferă de boli cronice.
De exemplu, nivelul interferonilor la pacienții cu herpes recurent este redus de 1 până la 10-20 de ori în comparație cu oamenii sănătoși, iar oamenii de știință înregistrează, de asemenea, suprimarea locală a formării interferonilor în focarele leziunilor herpetice.
Unul dintre factorii declanșatori pentru activarea herpesului poate fi o infecție cu coronavirus, care încetinește și producția de interferoni.
Un grup internațional de oameni de știință a stabilit 2 că reactivarea virusului herpes poate avea loc la scurt timp după infectarea cu COVID-19 sau concomitent cu aceasta, iar unele simptome ale așa-numitului sindrom post-covid sunt cauzate tocmai de reactivarea familiei herpesului. viruși pe fondul unei infecții cu coronavirus.
Insidiositatea herpesului: virusul herpetic rămâne cu noi pentru totdeauna
Particularitatea virusurilor herpetice este că rămân cu o persoană pentru totdeauna. De exemplu, chiar și la zeci de ani după ce varicela a suferit în copilărie, virusul care a provocat-o „doarme” în corpul nostru (de obicei în terminațiile fibrelor nervoase), iar atunci când apar condițiile potrivite, poate începe din nou să se înmulțească activ, provocând herpes. zoster.
Astfel de condiții favorabile pentru trezirea virușilor includ: scăderea apărării imune asociată cu vârsta, bolile infecțioase, stresul, exacerbarea bolilor cronice sau sarcina.
Tratăm la timp herpesul ca să reducem riscul de complicații
Deși este imposibil să scapi complet de herpes, terapia în timp util poate ajuta la atenuarea cursului bolii și la reducerea riscului de complicații și la reducerea în continuare a numărului și a duratei recăderilor.
Pot fi prescrise medicamente antivirale, imunomodulatoare. Preparatele care conțin interferon ajută la reglarea răspunsului dorit al sistemului imunitar la reactivarea virusului și pot reduce numărul de recidive ale bolilor, adică mențin virusul într-o stare de „adormit”.
Interferonul-alfa este acum inclus în recomandările clinice și metodologice pentru tratamentul herpesului simplex, zona zoster, varicela, mononucleoza infecțioasă, infecția cu citomegalovirus - o varietate de boli cauzate de virusurile herpesului.
Deoarece infecțiile cu herpesvirus se manifestă și în moduri diferite, este important să se utilizeze medicamente în diferite forme pentru tratament.