Relaxați-vă și respirați: care sunt beneficiile meditației și cum să începi să o practici
Meditația provine din religiile orientale și a fost inițial parte a practicii spirituale.
Dar acum nu este deloc necesar să fii un adept al hinduismului sau al budismului pentru a medita 5-10 minute pe zi pentru a scăpa de stres prin meditație și pentru a menține liniștea sufletească.
Înțelegem ce cred oamenii de știință și medicii despre această metodă străveche de „eliberare a minții”.
Până în prezent, au existat multe studii care au confirmat beneficiile enorme ale meditației pentru sănătatea mentală și fizică.
Aceste practici pot oferi un sentiment neprețuit de calm și pace, care este atât de lipsit într-o eră a unei pandemii.
Meditația ajută să privim diferit situațiile dificile, să gestionăm stresul, să ne dezvoltăm concentrarea și creativitatea.
De asemenea, se știe că practicile pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei game largi de boli, inclusiv anxietate, depresie, insomnie, hipertensiune arterială, astm și chiar cancer.
Totuși, medicii avertizează că meditația nu poate înlocui tratamentul tradițional, dar poate fi un bun plus.
Iată câteva fapte științifice despre meditație care te-ar putea inspira să încerci practica în seara asta:
MEDITAȚIA ESTE LEGATĂ DE REDUCEREA RISCULUI DE BOLI CARDIOVASCULARE
Oamenii de știință americani au analizat datele a 61 de mii de oameni. Aproximativ 10% dintre ei au raportat că practică un fel de meditație.
S-a dovedit că în acest grup, mult mai rar decât în cei nemeditatori, există atât factori de risc pentru boli ale inimii și vaselor de sânge, cât și aceste boli în sine:
- boala coronariană - cu 49%;
- colesterol ridicat în sânge - cu 35%;
- diabet zaharat - cu 30%;
- accident vascular cerebral - cu 24%;
- hipertensiune arterială - cu 14%.
„Cred în meditație, deoarece ne poate oferi un sentiment de pace și ne poate ameliora stresul, ceea ce duce la o îmbunătățire a stării noastre emoționale”, a explicat Chayakrit Krittanawong, coautor al studiului.
MEDITAȚIA POATE ÎNCETINI ÎMBĂTRÂNIREA CREIERULUI
Yongey Mingyur Rinpoche (YMR) este un practicant și profesor de meditație binecunoscut. A început să mediteze la vârsta de 9 ani și își petrece cea mai mare parte a timpului făcând asta.
Cu ani în urmă, călugărul a fost de acord să se supună periodic imagistică prin rezonanță magnetică funcțională pentru a promova meditația.
Studiul a început când avea 27 de ani, iar pe parcursul a 14 ani, oamenii de știință au efectuat scanări RMN ale creierului său de patru ori. Datele sale au fost comparate cu peste o sută de imagini ale creierului colegilor săi.
S-a dovedit că la Yongey Mingyur Rinpoche creierul îmbătrânește mai lent decât la participanții din grupul de control.
La vârsta de 41 de ani, creierul său corespundea parametrilor de 33 de ani.
Oamenii de știință au remarcat că această diferență nu s-a datorat „tinereții” excepționale a unei anumite structuri cerebrale: ci materia cenușie a fost schimbată difuz.
MEDITAȚIA REDUCE SIMPTOMELE TULBURĂRII DE STRES POST-TRAUMATIC
Tehnica meditației transcendentale a fost creată de Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul mișcării religioase neo-hinduse, iar beneficiile ei pentru sănătatea mintală au fost studiate de mulți ani.
Studiul , realizat în rândul a 40 de veterani ai forțelor armate, a fost finanțat de celebrul regizor David Lynch, care practică de mulți ani acest tip de meditație.
Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri, dintre care unul a primit tratament standard pentru PTSD, iar al doilea a practicat meditația transcendentală.
Veteranilor li s-a cerut să finalizeze sesiuni de meditație de 16 ore pe parcursul a 12 săptămâni.
Trei luni mai târziu, oamenii de știință au descoperit că jumătate dintre veteranii care meditau și-au eliminat practic simptomele PTSD, în timp ce doar 10% dintre participanții din grupul de control au avut un efect similar.
În plus, toți veteranii care practică meditația transcendentală au semne reduse de depresie, anxietate și o calitate îmbunătățită a somnului.
VREAU SA MEDITEZ. DE UNDE SA ÎNCEP.
Pe Internet, puteți găsi cu ușurință o mulțime de informații despre practica meditației, în plus, astfel de cursuri se țin în unele cursuri de yoga și puteți alege metoda care vi se potrivește. Amintiți-vă că acest lucru este mult mai ușor decât pare.
Nu trebuie să stați în poziția lotus, să atingeți rozariul și să cântați mantre. Tot ce aveți nevoie este un loc retras și liniștit și 10-15 minute de timp liber.
Renumita profesoară de meditație Sharon Salzberg sugerează să faceți mai întâi această practică simplă:
Stai confortabil . Nu contează dacă ești în genunchi pe podea, cu picioarele încrucișate sau doar stai pe un scaun, atâta timp cât spatele tău este drept și te simți confortabil.
Setați un cronometru pentru 5-10 minute . Este util pentru începători să mediteze pentru „distanțe scurte” într-un timp limitat.
Ascultă-ți corpul. Doar asigurați-vă că puteți rămâne nemișcat în poziția aleasă pentru timpul necesar.
Închideți ochii și simțiți-vă respirația. Concentrați-vă pe inhalări și expirații calme și superficiale.
Concentrați-vă atenția asupra respirației ori de câte ori vă vin gânduri în minte .
Nu te supăra pe tine însuți dacă nu poți alunga gândurile nedorite și nu te opri asupra lor.
Înainte de a termina antrenamentul, deschide ochii și concentrează-te pe orice sunet din mediul tău . Ascultă senzațiile din corpul tău chiar acum, fii atent la gândurile și emoțiile tale.
Asta e tot! Încercați să faceți această practică în fiecare zi la un moment convenabil pentru voi.