Stresul slăbește sistemul imunitar. Adevărat sau Fals?

Să vedem dacă din punct de vedere științific, stresul are efecte negative asupra imunității noastre!

Specialiștii disting între stresul acut și cronic. Stresul acut determină o eliberare pe termen scurt de cortizol și adrenalină. 

Acești doi hormoni stimulează sistemul imunitar, ducând la creșterea producției de celule natural killer, creșterea activității neutrofilelor și a leucocitelor. 

Acest mecanism probabil i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască. 

Un sistem imunitar capabil să funcționeze în stare de urgență ar putea fi foarte util în cazul unei evadari din fata unui tigru cu dinți de sabie. 

este adevarat ca stresul cronic scade imunitatea

Când omul antic s-a întors în peștera sigură, rănile și rănile pe care le-a primit s-au vindecat mai repede. 

Persoanele care au reacționat la stresul pe termen scurt activând sistemul imunitar au trăit de obicei mai mult. 

Prin urmare, sistemul imunitar uman și-a păstrat până astăzi capacitatea de a răspunde favorabil la stresul pe termen scurt. 

O situație oarecum diferită se dezvoltă în cazul stresului cronic. 

Numeroase studii au arătat că stresul constant crește nivelul de cortizol din sânge și le menține ridicate pentru o perioadă lungă de timp. 

Aceasta, la rândul său, afectează sistemul imunitar și duce la o scădere a sintezei celulelor imune și, mai precis, a limfocitelor B și T și a ucigașilor naturali, precum și la o scădere a activității celulelor de răspuns imun deja existente. . 

Prin urmare, în timpul unei perioade de stres prelungit, riscul de a obține ARVI crește, poate apărea o exacerbare a bolilor cronice și o creștere a proceselor inflamatorii.

Oamenii de știință au descoperit că anxietatea sau depresia pot afecta viteza și procesul de vindecare a rănilor. 

Chiar și cu anxietate sau depresie ușoară, s-a constatat că există o creștere cu 20% a riscului de a dezvolta complicații în procesul de vindecare a rănilor sau respitalizare din cauza nevindecării leziunii. 

Astfel, starea psihologică a unei persoane afectează funcționarea sistemului său imunitar.

Modul în care funcționează sistemul imunitar al unei persoane depinde în mare măsură de stilul său de viață. 

Deciziile zilnice: ce să mănânci, cât să te miști și cât să dormi, cu ce dispoziție să iei situațiile de viață - toate acestea sunt de mare importanță pentru sănătate și longevitate.

MAI POTI CITI