DERMATITA Atopică la copii de la 2 ani provoacă îngrășare și înălțime mică

Dermatita atopică aduce copiilor nu doar disconfort fizic și probleme estetice, ci le poate afecta și înălțimea și greutatea corporală. 

Rezultatele studiului sunt publicate în JAMA Dermatology.

Eczema sau dermatita atopică provoacă roșeață, mâncărime și descuamare a pielii. 

Această boală cronică se manifestă de obicei în copilărie și poate însoți o persoană pe tot parcursul vieții - nu poate fi complet vindecată. Prevalența bolii în țările dezvoltate este de până la 20%, în rândul populației adulte - 2-8%.

În lucrarea lor științifică, Toronto Women's College Hospital a remarcat că relația dintre dermatita atopică și înălțimea și greutatea la copii a fost evaluată doar în câteva studii mici, iar rezultatele au fost inconsecvente. 

dermatita atopica provoaca obezitate la copii

Pentru a confirma sau infirma această ipoteză, oamenii de știință au folosit date din studiul canadian TARGet Kids, care a durat din 2008 până în 2021. 

A implicat copii cu vârsta de 5 ani și mai mici, iar sănătatea lor a fost monitorizată pe măsură ce creșteau. Noua analiză a inclus date de la 10,6 mii de copii în vârstă de 2 ani. 

Cercetătorii s-au concentrat pe rezultatele unui sondaj al părinților, în care au răspuns și la întrebări despre simptomele dermatitei la tinerii participanți, precum și la date despre înălțimea și greutatea corporală a fiecăruia dintre ei. 

Pentru a evalua acești parametri, s-au folosit un contor de înălțime calibrat și cântare digitale cu precizie ridicată.

S-a dovedit că copiii cu eczemă la vârsta de 2 ani erau în medie cu 0,5 centimetri mai scunzi decât semenii lor fără această boală, iar la vârsta de 5 ani erau deja cu 0,6 cm mai scunzi.

Dar există o veste bună: această diferență a fost depășită. de aproape toți participanții la studii cu dermatită până la vârsta de 14 ani.

MAI POTI CITI