DIETA fără gluten nu aduce beneficii oamenilor sănătoși

Persoanele sănătoase care urmează o dietă fără gluten nu le aduce beneficii, a confirmat un nou studiu britanic.

Nu există niciun beneficiu pentru persoanele sănătoase care urmează o dietă fără gluten, a descoperit un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Reading, Universitatea din Sheffield și Spitalele Universitare din Sheffield.

Studiul, publicat în Gastroenterology, a implicat voluntari sănătoși fără boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă.

Toți participanții au urmat o dietă fără gluten timp de două săptămâni înainte de începerea experimentului. Voluntarii au fost apoi împărțiți în două grupuri. În primul grup, participanții au continuat să urmeze dieta fără gluten pentru încă două săptămâni, în timp ce al doilea grup conținea gluten organic.

wiki dieta fara gluten periculoasa pt oamenii sanatosi

Medicii au evaluat severitatea simptomelor gastrointestinale (durere abdominală, constipație, diaree și arsuri la stomac) la toți participanții înainte și după experiment. Grupul cu gluten nu a raportat mai multe probleme sau efecte secundare decât grupul de control.

 „Se pare că glutenul este adesea în mod inutil cel rău din dieta noastră, în timp ce cerealele care conțin gluten, în special cerealele integrale, sunt surse importante de proteine, fibre și micronutrienți”, a spus Paola Tosi, co-autor al studiului.

„Rezultatele lucrării sugerează că faptul că nu sunt fără gluten ar putea să nu beneficieze sănătatea multora care îl evită în dieta lor, crezând că glutenul este în mod inerent rău pentru intestinul uman. Glutenul nu provoacă probleme de stomac la persoanele care nu au sensibilitate fiziologică la el”, a explicat David Sanders, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au subliniat că o dietă fără gluten este indicată pentru boala celiacă (o boală cauzată de intoleranța la gluten care afectează aproximativ 1% din populație) și pentru sensibilitatea la gluten non-celiacă. Dar înainte de a trece la o dietă restrictivă, ar trebui să cereți sfatul medicului dumneavoastră.

„Acest studiu încearcă să tragă o linie între cei care beneficiază de o dietă fără gluten și cei care nu. Cercetările medicale confirmă că glutenul este bun pentru majoritatea oamenilor, dar acum se dezvoltă ideea că este rău pentru toată lumea. Din această cauză, mulți oameni urmează acum o dietă restrictivă fără probleme aparente, în timp ce alții par să fi respins-o complet și consideră că nu mai are gluten este o „moft”. Acest lucru poate cauza probleme reale persoanelor cu sensibilitate clinică la gluten, deoarece nevoile lor medicale nu sunt întotdeauna luate în serios”, a spus Iain Croall, coautor al studiului.

Potrivit studiului, o dietă fără gluten este cel mai bun tratament pentru sensibilitatea clinică la gluten - boala celiacă sau sensibilitatea la gluten non-celiacă. 

Oamenii de știință au comentat că studiul a durat un timp relativ scurt, dar cu toate acestea, potrivit altor publicații științifice, orice efecte ale sensibilității la gluten devin vizibile după o săptămână.

MAI POTI CITI