Divorțul distruge sănătatea bărbaților mai mult decât a femeilor. Nou studiu medical.

Bărbații singuri au prezentat niveluri crescute de markeri inflamatori ceea ce arata ca sunt mai bolnavi. Rezultatele unui studiu realizat de oamenii de știință danezi sunt  publicate în jurnalul BMJ.

Oamenii de știință s-au concentrat pe evaluarea impactului divorțului sau al unui singur stil de viață la nivelul markerilor inflamatori. 

Ei au analizat probe de sânge de la 4.835 de participanți la Copenhaga Biobank, bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 48 și 62 de ani, precum și datele privind starea civilă din registrul național de căsătorii și divorț al voluntarilor.

barbatii divorțați mor mai repede

Markerii inflamatori interleukina 6 (IL-6) și proteina C-reactivă (CRP) foarte sensibilă au fost măsurați în probe de sânge. 

Datele obținute au fost ajustate pentru diverși factori, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, statutul social și nivelul educațional, bolile cronice și medicamentele luate. 

Drept urmare, cercetătorii au descoperit o legătură directă între a fi singur timp de cel puțin 7 ani peste 26 de ani de maturitate la bărbații cu markeri de inflamație ridicati.

În special, participanții care au supraviețuit la două sau mai multe despărțiri de parteneri au avut în medie niveluri de IL-6 și CRP cu 17% mai mari, comparativ cu un grup de control de bărbați care nu au divorțat niciodată sau au trăit singuri timp de cel mult un an. 

Este de remarcat faptul că prezența sau absența unui partener nu are un astfel de efect asupra femeilor - printre femeile singure (inclusiv divorțate) și căsătorite, nivelurile markerilor de inflamație au fost comparabile.

„Studiul a confirmat ipoteza noastră că bărbații, spre deosebire de femei, sunt mai dezavantajați de divorț în comparație cu femeile. Un grup de risc deosebit de vulnerabil este reprezentat de bărbații care au experimentat mai multe despărțiri sau care trăiesc singuri de mulți ani”, au scris autorii studiului.

Anterior, oamenii de știință finlandezi au descoperit că bărbații singuri și izolați social prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer - cu aproximativ 10%

Această relație a persistat, indiferent de statutul social, stilul de viață, bolile de inimă. Mortalitatea prin cancer a fost mai mare la persoanele care erau singure, văduve sau divorțate la începutul studiului.

MAI POTI CITI