Pot fumatul, cafeaua și aspirina să întârzie apariția simptomelor de Parkinson?
1/23/2023
Se știe de mult timp că fumătorii sunt puțin mai protejați de boala Parkinson - simptomele bolii apar în medie mai târziu decât cei care nu fumează. Un nou studiu a arătat că cafeaua și aspirina au și ele un efect similar.
Cu toate acestea, nu va grabiti sa fumati o țigară, sa beti o ceașcă de cafea și sa inghititi o aspirină, avertizează oamenii de știință.
Studiul Fox Insight a fost finanțat de actorul Michael J. Fox, care suferă de boala Parkinson încă de la vârsta de 30 de ani. Oamenii de știință de la Institutul de Neurogenetică de la Universitatea din Lübeck au înrolat aproximativ 36.000 de pacienți din Statele Unite cu această boală. Voluntarii au completat chestionare în care își detaliază stilul de viață, obiceiurile, simptomele și medicamentele.
Cercetătorii au împărțit participanții în mai multe grupuri în funcție de cât timp au fumat, au băut cafea sau au luat aspirină. Ei au analizat rezultatele și au comparat vârsta de debut a primelor semne ale bolii Parkinson la toate grupurile.
Pentru cei care au fumat peste 100 de țigări în timpul vieții, vârsta medie de apariție a simptomelor a fost de 63,5 ani, în timp ce pentru nefumători a fost de 60,8 ani. Numărul de țigări fumate pe zi a fost, de asemenea, asociat cu semne întârziate de boală, deși această diferență nu a fost semnificativă.
Dar există o avertizare: fumătorii cu Parkinson au avut simptome motorii mai grave în comparație cu nefumătorii. În plus, acest grup de pacienți este mai susceptibil de a experimenta depresie, anxietate, probleme de memorie și durere
De asemenea, băutorii de cafea dezvoltă simptome cu o întârziere de 61,9 ani față de 59,4 ani pentru cei care nu beau.
Efectul protector a fost potențial sporit în funcție de numărul de căni băute și de durata consumului. În plus, cafeaua a fost asociată cu tulburări de mișcare mai puțin severe.
Când oamenii de știință au evaluat posibilul efect protector al diferitelor medicamente antiinflamatoare, cea mai mare rată a fost găsită în aspirina - un medicament popular a fost asociat cu o întârziere de cinci ani a simptomelor.
Pacienții care au luat cel puțin două comprimate de aspirina pe săptămână timp de 6 luni sau mai mult au avut o vârstă medie de debut a simptomelor de 64 de ani. Cei care nu au luat aspirină - 59,1 ani.
Oamenii de știință au remarcat că aceste rezultate ajută la îmbunătățirea înțelegerii bolii Parkinson și pot influența crearea unei terapii eficiente pentru a întârzia și încetini progresia acesteia.
Dar acest lucru este încă departe, deoarece mecanismele exacte ale acestui efect protector sunt încă neclare. Pacienții nu ar trebui să ia aceste constatări ca un ghid de acțiune, mai ales când vine vorba de fumat.
„Efectele nocive ale fumatului asupra sănătății depășesc cu mult orice beneficii potențiale în boala Parkinson” , au spus autorii studiului .