Cântecele de leagăn ajută persoanele în vârstă să scape de INSOMNIE

Oamenii de știință din Taiwan par să fi găsit o alternativă la medicamente pentru bătrânii care au probleme cu somnul: Cântecele de leagăn!!!

Experții de la Fundația Națională pentru Somn din SUA (Fundația Națională pentru Somn) consideră că persoanele în vârstă trebuie să doarmă cel puțin 7-8 ore pe zi pentru a restabili complet organismul. 

Dar, de regulă, ei dorm puțin mai puțin și au de obicei o fază de somn profund mai scurtă. 

Acest lucru creează riscuri serioase pentru sănătatea lor: de exemplu, într-un studiu recent, oamenii de știință au descoperit o legătură puternică între tulburările de somn și riscul de boli neurodegenerative. 

Persoanele mai în vârstă care au nevoie de 30 de minute sau mai mult pentru a adormi au avut cu 45% mai multe șanse de a dezvolta demență în decurs de cinci ani.

insomnia la adulti in varsta tratata cu cantece de leagan

Cercetătorii de la Universitatea Națională Cheng Kung din Taiwan și-au propus să evalueze eficacitatea diferitelor moduri de a face față problemelor de somn la adulții în vârstă, concentrându-se în principal pe beneficiile muzicii liniștitoare. 

Ei au analizat cinci studii care au inclus un total de 288 de pacienți vârstnici cu tulburări de somn.

Aceste studii au comparat eficiența ascultării muzicii înainte de culcare și tratamentele medicamentoase, precum și efectele melodiilor ritmice și ale melodiilor calmante. 

Aproximativ jumătate dintre voluntari au ascultat muzică diferită înainte de a merge la culcare, alții au primit terapie pentru insomnie sau nu au luat deloc medicamente.

Rezultatele au arătat că ascultarea muzicii plăcute, cu ritm lent, timp de 30 de minute, a îmbunătățit semnificativ adormirea și calitatea somnului pacienților în comparație cu melodiile ritmice. 

Muzicoterapia s-a dovedit, de asemenea, a fi mai eficientă decât somniferele. 

Oamenii de știință au sugerat că poate reduce nivelul de stres și anxietate prin încetinirea respirației și a ritmului cardiac.

De asemenea, recenzenții au descoperit că efectul maxim a fost obținut după patru săptămâni de tratament cu cântece de leagăn pentru insomnie.

 „Terapia prin muzică este sigură, ușor de utilizat și poate îmbunătăți în mod eficient calitatea somnului la persoanele în vârstă”, au concluzionat cercetătorii.

MAI POTI CITI