ECZEMELE la bebelușii sub 3 luni sunt prevenite de expunerea la lumina soarelui
Vitamina D, produsă în piele sub influența luminii solare, este necesară pentru dezvoltarea deplină a corpului copilului, deoarece întărește sistemul imunitar, promovează oasele și țesutul muscular sănătos și previne dezvoltarea bolilor alergice.
Dar pot suplimentele înlocui o plimbare într-o zi însorită? Oamenii de știință australieni au găsit răspunsul la această întrebare.
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest a fost prezentat în timpul congresului Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI), a raportat Medscape .
Autorii au afirmat că în ultimii 20-30 de ani, medicii au observat o creștere a numărului de boli alergice la copii.
Acest lucru se datorează probabil unei schimbări în stilul de viață al oamenilor și a caracteristicilor alimentației copiilor.
Eficacitatea suplimentelor pentru a compensa deficitul de vitamina D în comparație cu placebo a fost confirmată în mod repetat, dar oamenii de știință australieni au adoptat o nouă abordare: au evaluat și beneficiile expunerii la lumina soarelui.
Studiul a implicat aproximativ 200 de nou-născuți dintr-un grup cu risc ridicat pentru boli alergice, jumătate dintre aceștia au primit suplimente de vitamina D în doză de 400 UI până la vârsta de șase luni, grupul de control a primit un placebo. În plus, au atașat dozimetre UV portabile la îmbrăcămintea fiecărui copil.
Cercetătorii au măsurat apoi nivelul de vitamina D al copiilor cu un test de sânge la vârsta de 3, 6, 12 și 30 de luni.
De asemenea, au evaluat funcțiile imune ale micilor participanți și au înregistrat dezvoltarea alergiilor alimentare sau a eczemei (dermatită atopică).
După 3 luni, nivelurile de vitamina D au fost de așteptat mai mari la copiii care au primit suplimente în comparație cu grupul placebo.
Oamenii de știință au remarcat că datele obținute sunt pe deplin în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare pe această temă.
Cu toate acestea, s-a dovedit că eczema s-a dezvoltat la copiii care erau mai puțin expuși la soare în comparație cu bebelușii care nu aveau această boală, așa cum demonstrează datele dozimetrului UV.
În plus, expunerea mai frecventă la lumina soarelui a fost asociată cu un sistem imunitar mai puternic al copiilor.
Autorii studiului au extins perioada de urmărire la 2,5 ani pentru a vedea dacă efectul preventiv al expunerii UV asupra eczemei a persistat și au descoperit din nou că copiii care au fost expuși mai mult la soare au avut beneficii mult mai mari.
Și în timp ce expunerea la soare este benefică pentru copii, oamenii de știință au avertizat că expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete poate fi periculoasă pentru bebeluși, inclusiv din cauza riscului crescut de cancer de piele (melanom), așa că părinții trebuie să rămână vigilenți.
În plus, nu există încă suficiente date despre cât timp ar trebui să petreacă copiii la soare pentru a reduce riscul de a dezvolta eczeme, au observat oamenii de știință.